petak, 4. studenoga 2011.

Vrijednost prvih deset dana Zul-hidžeta

Allah dž.š., se zaklinje sa deset noći mjeseca zu-l-hidže, pa kaže:
- „Tako mi zore!" I deset noći! (El-Fedžr, 1-2) Po mišljenju mnoge uleme, to je prvih deset dana zu-l-hidždžeta. Allah dž.š., se zaklinje ovim danima, a ono sa čime se zaklinje Gospodar svjetova ima posebnu važnost. Zbog njihove važnosti se svako od nas treba potruditi da ih što bolje provede u ibadetu. Na svakom vjerniku je da ih iskoristi na najbolji mogući način. To su dani pokornosti, pobožnosti, skrušenosti i takvaluka.
Muhammed a.s., u jednom hadisu kaže: "Nema vrijednijih dana kod Allaha, niti dražih Njemu, od ovih deset dana, pa pojačajte u njima tehlil (izgovaranje šehadeta), tekbir (veličanje Allaha dž.š.) i tahmid (zahvale Allahu dž.š.!" (Ahmed)
Bez obzira da li se namaz klanjao u džema'atu ali nasamo, poslije farz namaza, počevši od sabaha devetog zu'l-hidždžeta, znači sutra od sabaha,pa sve do iza ikindije četvrtog dana bajrama, uči se poznati tekbir: Allahu ekberullahu ekber, la ilahe illallahu wallahu ekber, Allahu ekber we lillahi'l-hamd.
Znači, sunnet je u ovim danima učenje: tekbira, tahmida, tehlila i tesbiha. Sunnet je da to učenje bude naglas u: džamiji, kući, ulici i svakom mjestu gdje se može spominjati Allahovo ime. Ljudi uče naglas, pojedinačno, dok žene uče u sebi. Ovaj sunnet je potpuno iskorijenjen i gotovo da se ne čuju tekbiri u prvih devet dana ovog mjeseca. Potrebno je one koji su zanemarili ovaj sunnet podsjetiti na njega.
Musliman je dužan da iskoristi ove dane i provede ih u istinskom ibadetu, ne želeći ništa drugo sem Allahovo dž.š., zadovoljstvo i oprost. Svaki musliman, bez obzira da li bio na hadžu ili kod svoje kuće, dužan je ovih deset dana provesti u povečanoj pokornosti svome Gospodaru, svjedočeći svoj islam, iman i ihsan.
Posebno treba obratiti pažnju na sutrašnji dan ,dan Arefata, te ga provesti u postu jer je post dana Arefata uzrokom praštanja grijeha, godinu prije i godinu poslije: Prenosi El-Ensari r. a. da je Poslanik s.a.w.s., rekao: "Post po tri dana od svakog mjeseca i Ramazan do Ramazana su kao post cijelu godinu." Upitaše ga o postu Dana Arefata, pa reče: On briše grijehe učinjene godinu prije i godinu poslije. "Bi upitan o postu Ašure, pa reče: "On briše grijehe učinjene u prošloj godini!" (Muslim)

Deseti dan Zul-hidžeta je prvi dan kurban-bajrama. Ko se taj dan približi Allahu dž.š., klanjem kurbana, sa prvom kapi krvi kurbana Allah dž.š., oprašta njemu i njegovoj porodici grijehe. A ko taj dan nahrani vjernika i podjeli sadaku Allah dž.š., će ga proživjeti na Sudnjem danu bezbjednim i mizan-vaga će mu biti teža dobrima djelima od bilo kakvog brda na zemlji.
U jednoj predaji stoji da je Musa a.s. rekao: "Gospodaru, molih Te a Ti se ne odazivaš mojoj molbi, pouči me kako da Te molim." - "Allah dž.š., je objavio Musau a.s. „O Musa, kada nastupi prva desetina mjeseca zul-hidžeta, reci: LA ILAHE ILELLAH - ispunit ću ti potrebu." - "Musa reče: „Gospodaru, pa svaki Tvoj rob to gov¬ori." - „Allah dž.š., reče: „O Musa, ko kaže: LA ILAHE ILELLAH - samo jedan puta u ovim danima, pa kad bi stavio sedam nebesa i sedam zemalja na jedan tas vage, a LA ILAHE ILELLAH, na drugi tas, pa zaista ono je teže i ovaj govor bi prevagnuo sve njih zajedno."
A Muhamed a.s., je govorio: "Najvrednije što sam rekao ja i ono što su rekli po¬slanici prije mene u danima ove desetine je: LA ILAHE ILELLAH, VAHDEHULA ŠERIKELEH.
U danima bajrama treba zaboraviti na nesuglasice i pomiriti se, ko je za izvinjenje nek se izvine, a ko je u mogućnosti da oprosti neka oprosti, jer i naš Gospodar oprašta i milostiv je i najvećem griješniku zašto i mi nemamo sluha za oprost.
Zato koljući kurban zakoljimo u sebi sve što ne valja, svoju srdžbu, svoju ljutnju, svoj egoizam, svoj nemar, svoj neposluh prema Allahu dž.š. i prema svojim roditeljima. Pokažimo razumijevanje za svoju braću, koji ne mogu zaklati kurban, poklonimo im dio od svog kurbana, jer mnogi neće imati šta okusiti a kamoli kurban zaklati iako je Allahu najdraže da se novčenice potroše na kurbana.
H. Aiša pripovijeda da je Muhammed a.s. rekao: »Najbolje čovjekovo djelo i ono što Allah najviše voli na Kurban-bajram je prolijevanje kurbanske krvi. Doista će kurban na Dan stajanja (Jevmul kijameh) doći sa svojim rogovima, vunom i papcima.» Zaista kurbanska krv stigne Allahu prije nego padne na zemlju, pa zato lijepo postupajte sa kurbanima.»Ibni-Madze i Tirmizi