četvrtak, 4. kolovoza 2011.

ZNAČAJ I SMISAO POSTA

Božiji Poslanik a.s. je molio u danima pred ramazan dovom: «Allahu, blagoslovi nas u redžebu i ša'banu i podari nam doček ramazana!» A kad bi već nastupio ramazan govorio bi ashabima: “Došao vam je ramazan, mjesec bereketa. Allah vas pokriva svojom milošću a briše vam grijehe, i prima vam dovu, i gleda vaše natjecanje u dobru, i ponosi se sa vama pred Svojim melekima. Pa pokazujte Allahu od sebe ono što najbolje imate, jer nesretan je onaj koji bude u ramazanu ostao bez milosti Uzvišenog Allaha.”

Evo nam lijepog mubarek ramazana sa svim svojim blagodatima nama u pohode. Da obraduje strpljive, da obuzda neobuzdane, da opomene griješne. Post u Ramazanu je vrhunski ibadet,to je svojevrsni ispit snage naše volje i karaktera.To je jasni dokaz da možemo kontrolisati svoje prohtjeve i da nama upravlja naš razum a ne tijelo.Sve to činimo svjesno, samo u ime i za ljubav Našeg gospodara.Zbog njega smo spremni tokom dana ostaviti hranu i piće iako nam je sve pri ruci, iako smo gladni i žedni mi snagom svoje volje ne uzimamo ništa od toga,jer hoćemo i želimo Božije zadovoljstvo.
Zbog toga za post i slijedi tako velika nagrada. Muhammed a.s. je rekao:
"Uzvišeni Allah je rekao (u Kudsi hadisu): "Svako djelo sina Ademova (čovjekovo) pripada njemu, osim posta, koji pripada Meni i Ja ću za njega nagraditi!"

Smisao posta nam je jasno pokazan u sljedećem kur’anskom ajetu:


-O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste bili bogobojazni.
Dakle ,smisao posta, prema ovim kur'anskim riječima, jeste u postizanju naše bogobojaznosti. Mi postimo da bismo u našem samosavlađivanju više mislili na Boga, da bismo bili svjesniji našeg Stvoritelja, da bismo se uspješnije očistili i čuvali od grijeha.
I zaista post podiže našu svijest o Bogu. Mi osjećamo kako smo zapravo nemoćni i ovisni o Božijoj volji i Njegovim blagodatima.Koliko nam tokom dana nedostaje hrana i voda, bez koje ljudski život ne bi bio moguć.
Mi shvatamo vrijednost Allahove opskrbe koju nam daje i zahvaljujemo Mu na tim velikim blagodatima.Dok čekamo iftar mi u jednoj čaši vode i zalogaju hrane vidimo veliku Allahovu milost.To nas čini spremnijim da Mu se pokoravamo i zahvalni Mu budemo.
Allahov Poslanik Muhammed, alejhisselam, kaže:

`Ko isposti ramazan vjerujući i nadajući se (nagradi) bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio.`
(Buhari i Muslim) ."
Od čega to musliman posti u ramazanu. Svima je pozato da je post ostavljanje jela i pića, kao i ostalih tjelesnih užitaka tokom dana, ali ima još nešto što najveći dio nas teško shvata koliko je to grijeh i bez ramazana, a u ramazanu je posebno opasno se tim grijesima baviti: Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Onaj ko ne napusti ružan govor i ružna djela, nema potrebe da ostavlja hranu i piće!" (Buharija)
Zato braćo dobro trebamo čuvati svoj post. Ne smijemo dopustiti da ga pokvarimo ružnim riječima.Zaludu je gladovanje i žeđ ako nije jezik pod kontrolom. Nelogično je da neko posti od halala i pazi ga se, a u isto vrijeme radi najgnusnije stvari ogovaranja i gibeta. Zato obratimo pažnju na ramazan i post u njemu, tako što će naš post biti potpun, post i dušom i tijelom.
Molim Allaha dž.š. da nam uveća nagradu za naše ramazanske ibadete da nam naš post ukabuli,te da i nas uvede u džennet kroz vrata postača-Rejjan. AMIN