četvrtak, 18. kolovoza 2011.

Odlike Ramazana i posta

Kako ramazan odmiče sve više je onih koji padaju na ovom teškom bojištu.Džamije su sve praznije, početna želja za postom sve se više gubi, sve je više onih koji bajramuju mnogo prije bajrama, onih koji javno mrse i na taj način povređuju svetost ramazana. Opstaju samo hrabri i odlučni, oni čvrstog karaktera i jakog imana i u tome i jeste veličina ramazanskog posta , čeličenje i izgradnja ljudske volje i karaktera, a samim tim za post slijedi tako velika nagrada.
Sve više dolaze do izražaja riječi Allahovog Poslanika s.a.w.s., koje je izgovorio vraćajući se sa Bedra. ,,Vraćamo se iz male bitke u veliku bitku, a to je borba sa samim sobom’’. Lahko je pobijediti u nekim drugim bitkama, ali kad treba pobijediti sebe, svoj nefs, svoje strasti i požude, onda tu mnogi ostaju poraženi, izgubljeni u kratkotrajnom dunjalučkim užicima.
Danas ću reći nešto više o odlikama ramazana i posta s ciljem da nas sve podstaknem da istrajemo i izdržimo na ovom ramazanskom mejdanu.
Riječ “ramadân” (رمضان) sastoji se od pet slovâ:
- slovo “r” (ر) ridvânullâh – Allahovo zadovoljstvo;
- slovo “m” (م) mehabbetullâh – Allahova ljubav;
- slovo “d” (ض) dimânullâh – Allahova naknada;
- slovo “â” (ا) ulfetullâh – Allahova blizina;
- slovo “n” (ن) nûrullâh – Allahova svjetlost.
Ramazan je dakle mjesec Allahovog zadovoljstva,Njegove ljubavi,nagrade ili nadoknade za trud i strpljivost, mjesec Allahove blizine i svjetlosti.
Muhammed a.s. je rekao :,,Postač ima dvije radosti,jedna je trenutak iftara, a druga kad se susretne sa svojim Gospodarom’’
U predaji koju prenosi Ebu Hurejre, r.a., navodi se da je Allahov Poslanik, s.a., rekao:"Mom ummetu je dato petero u ramazanu što nije dato nikome prije njih: dah iz usta postača ugodniji je Allahu od mirisa miska; za postače traži oprost i riba u moru sve dok ne prekinu svoj post; Allah svaki dan uljepšava džennet, a potom kaže: ‘Moji čestiti robovi samo što nisu zbacili sa sebe dunjaljučki teret i došli u tebe'; u ovom mjesecu zli šejtani bivaju stavljeni u okove tako da ne mogu činiti zla koja obično čine mimo ramazana; posljednje noći ramazana postačima biva oprošteno." Nakon tog Poslanikovog govora ashabi upitaše: "O Allahov Poslaniče, je li ta posljednja noć Lejletu'l-kadr?" On im je odgovorio: "Ne! Radi se o tome da onaj ko je ulagao trud, svoju nagradu dobiva onda kada završi posao." (Ahmed, El-Bezzar i El-Bejheki)
Veličinu i vrijednost mubarek ramazana čovjek nikada neće moći u potpunosti dokučiti. U njemu je Allah dž.š., poslao Džibrila da dostavi svome miljeniku prve riječi Objave, U njemu su muslimani izvojevali velike pobjede, one koje su okrenule historiju ljudskoga roda: pobjeda na Bedru, osvojenje Mekke i dr.
U svom govoru o ramazanu Allahov Poslanik je rekao: To je mjesec čije dane je Allah učinio obaveznim da se u njima posti, a klanjanje teravih-namaza u njegovim noćima je preporučeno. Onaj ko se u tom mjesecu približi Allahu činjenjem dobrog djela, makar bilo i neznatno, bit će nagrađen kao da je učinio farz u neko drugo vrijeme! A ko učini farz, bit će nagrađen kao da je učinio sedamdeset farzova kad nije ramazan! To je mjesec strpljivosti, a nagrada za istinsku strpljivost je džennet. Također, to je mjesec prisnosti sa svojim bližnjima. U tom mjesecu povećava se vjernikova nafaka. Ko pripremi postaču iftar, nagrada će mu biti oprost grijeha i spas od džehennemske vatre. I još će dobiti nagradu sličnu postačevoj, a da njemu ništa ne bude umanjeno."
Zato u ramazanu trebamo što je moguće više ibadet činiti, klanjati nafile namaze uz pet dnevnih i teravih namaz, učiti Kur’an, davati sadaku, izvršavati obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, slušati korisna predavanja, upućivati dove itd.. Svi ovi ibadeti koje nam pruža i daruje ramazan za ljudske duše su poput rodne kiše za suhu i ispucalu zemlju.
Nastojmo naš ramazan i post učiniti sadržajnim. Idimo sa svojim ukućanima u džamije na dnevne namaze i teravije, na mukabele i vazove. U radosti i raspoloženju dočekujmo sehure, a na našim iftarima pored roditelja i rodbine neka bude komšija i siromaha. Zahvalni budimo Allahu koji nam je sve ovo dao. Post je naš štit, uz ramazan i kasnije, od bolesti, grijeha i slabosti. Njegovi rezultati nas vode sreći na oba svijeta. To je krajnja svrha našega ponašanja u ovome prolaznom životu.