četvrtak, 25. kolovoza 2011.

NOĆ BOLJA OD HILJADU MJESECI

Sutra nas očekuje 27.noć, koja se kod nas obilježava kao noć Lejletu-l-kadr, a Allah dž.š. najbolje zna. Muhammed a.s. je preporučio da ovu noć tražimo u neparnim noćima zadnje trećine ramazana.Reći ćemo nekoliko riječi o važnosti i značaju ove noći.
Poslanik, s.a.v.s., se u ovim noćima posebno predavao ibadetu. Iako su mu i izvan ramazana noge oticale od dugog stajanja u namazu, u posljednjim danima ramazana posebno bi bio aktivan. Ne bi znao za odmor, a kamoli za besposlicu, spominjao bi svoga Gospodara, činio mu dovu, klanjao obavezne i dobrovoljne namaze - nafile i postio. Noći je oživljavao i bio je noću aktivniji od mnogih danju.
I ne samo to, Poslanik, s.a.v.s., je tražio i od svih onih koji su u njegovoj blizini da se na sličan način ponašaju. Budio bi svoje ukućane, i ukazivao im na značaj ovih trenutaka. Nije mogao podnijeti da neko od njegovih bližnjih u tim trenucima sveopće Božije milosti bude zaokupljen nečim drugim i da olahko propusti te Božije darove.
U vremenima kada zapadamo u sve veće i kompleksnije probleme ekonomske, moralne, obrazovne, sigurnosne i svake druge naravi došlo je vrijeme da preispitamo svoje stanje i da prekinemo s očekivanjima da će neko drugi riješiti naše probleme. Trebamo nastojati promijeniti svoj odnos prije svega prema vjeri i vjerskim dužnostima,a i ostalim obavezama.
Najbolja prilika za "okretanje lista" i sređivanje naših života jeste Noć bolja od hiljadu mjeseci". Allah, dž.š., kaže:
إنا أنزلناه في ليلة القدر وما أدراك ما ليلة القدر ليلة القدر خير من ألف شهر.
Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr, a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci...
Noć u kojoj je počela objava Kur'ana Muhammedu, s.a.v.s., jeste noć u kojoj su se najviše približili jedno drugome, Zemlja i nebo, svijet materije i svijet duhovnosti. Ova noć je tako velika jer ju je Allah, dž.š., odabrao da se u njoj počne spuštati Njegova Riječ, u posljednjoj formi, Kur'anu, ljudima da bi im pokazala život dostojan čovjeka. To je početak isijavanja ovog Božijeg svjetla na čitav univerzum i širenja mira na ljudsku savjest, život i zajednicu.
Kao najznačajnija noć u povijesti ovoga svijeta Lejletul-kadr je značajna brojnim vrijednostima, od kojih želim izdvojiti sljedeće:
1.To je Noć sudbine - Božija riječ, koja je pravilno shvaćena i najozbiljnije primjenjivana u životu od Allahovog Poslanika, njegovih ashaba i kasnijih sljedbenika, promijenila je sudbinu čovječanstva. Kakav će utjecaj imati danas zavisi od nas!
U ovoj noći se utvrđuje sudbina čovjeka, njegov rok življenja, opskrba, hoće li biti siromašan ili bogat, kako će živjeti, kakva iskušenja imati, u čemu će uspjeti, a u čemu neuspjeh i krah doživjeti... Allah, dž.š., kaže:
تنزل الملائكة والروح فيها بإذن ربهم من كل أمر
...meleki i Džibril, s dopuštenjem Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake...
2. Lejletul-Kadr je i Noć moći - Allah Uzvišeni daje snagu i moć, kao i ostale darove onome kome on hoće, a ostavlja slabim i nejakim onog koga On hoće.Onog čovjeka čije je biće prožeto Kur'anom Allah dž.š. daruje duhovnom snagom koja mu daje samopouzdanje da hrabro i nepokolebljivo ide kroz život.
3. Ovo je i Noć znanja - U ovoj noći je ljudima podareno neprikosnoveno Božije znanje kroz Kur’an. U ovoj noći Muhammedu a.s. dolazi melek Džibril noseći prve riječi Allahove Objave koje su glasile:-Uči .
Draga braćo,evo uskoro počinje nova školska i mektebska godina pa je ova noć i jedinstvena prilika da se zapitamo koliko pažnje posvećujemo islamskom odgoju djece, koliko se trudimo da naša djeca dolaze u mekteb i koliko nam je stalo da budu poučeni osnovnim duhovnim i moralnim vrijednostima islama.
Ove noći trebamo analizirati naše stanje, zapitati se u čemu griješimo, koji su nam nedostaci. Iskreno se obratiti Allahu, dž.š., da nam grijehe oprosti da bez tih opterećenja iz prošlosti nakon ramazana počnemo novi život.
Ovu noć trebamo provesti u istrajnom ibadetu, učenju Kur’ana, u klanjanju dobrovoljnog namaza - nafili. Pokazati i time da se u životu ne zadovoljavamo minimumom, nego da osjećamo potrebu i želju da u razgovoru s Uzvišenim Gospodarom budemo što duže, posebno u ovim mubarek trenucima.Nakon toga, posvetiti se učenju različitih oblika zikra, a sve završavati činjenjem dova, prije svega onih koje su spomenute u Kur'anu i sunnetu, a onda iskazati i ono što nam na duši leži i što nam otežava život. Allah, dž.š., je Svemoćan, a Muhammed, s.a.v.s., je o Njemu rekao "da je On stidan i plemenit i stid Ga je kada mu Njegov rob digne ruke da mu ih vrate prazne, bez ičega!" (Et-Tirmizi, Sunen, br. 3.479.).