nedjelja, 31. srpnja 2011.

PREDRAMZANSKA PORUKA

----U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Hvala Allahu uzvišenom,Koji nam u Ramazanu daruje nebrojene blagodati, Koji nas obasipa svojom milošću, oprašta grijehe,uvećava naše ibadete i nagradu za dobra djela. Neka je salavat na Njegovog miljenika, Muhammeda, alejhisselam, na njegovu časnu porodicu i na njegove ashabe.
---Draga braćo i poštovane sestre, na početku smo blagoslovljenog - mubarek mjeseca Ramazana. U ovom odabranom mjesecu mi muslimani, pored drugih, izvršavamo i jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti - dužnost posta.Post je izraz pokornosti. To je dokaz sposobnosti da se upravlja svojim prohtjevima. Post je, jednom riječju, vrhunski ibadet.
---O postu je teško govoriti.On se treba doživjeti.Tako jedino možemo ispitati svoju odlučnost i snagu da ustrajemo,i pored toga što smo gladni i žedni,na putu pokornosti Svemogućem Stvoritelju.O postu najviše saznajemo posteći. Shvatiti vrijednost i veličinu trenutka iftara može samo onaj ko je dan proveo posteći.To je trenutak njegove radost zbog još jednog velikog uspjeha koji je postač ostvario na putu pokornosti Bogu.
---U 183. ajetu sure El-Bekare, Allah dž.š. nam otkriva smisao posta:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ [٢:١٨٣]
- O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste bili bogobojazni.
---Smisao posta jeste u postizanju naše bogobojaznosti. Mi postimo da bismo postigli svijest o Bogu, da bismo mislili na Njega, da bismo se uspješnije očistili i čuvali od grijeha.
---Islamski post zahtijeva snagu volje i mnoga odricanja. On podrazumijeva podnošenje određenih teškoća, suzdržavanje od jela, pića i drugih užitaka tokom dana u ime Allaha dž.š.
--- Pa ipak, iskreni ga mu’mini s radošću dočekuju i s lahkoćom isposte.Svako od nas ko se punim svojim bićem predaje postu doživljava čudesnu snagu, blagost i smirenost. U našem postu izoštrava se naša svijest o nama samima kao Božijim stvorenjima. Kao postači, mi dublje doživljavamo ljepotu egzistencije koju nam dariva Milostivi Bog. Kao postači, dok čekamo iftar, mi jasnije vidimo ljepotu Božijih blagodati.
--- Dok postimo, mi u čaši vode i u jednom zalogaju hrane, kao na dlanu, vidimo Božiju milost. Dok postimo i čekamo iftar, mi se najvjerodostojnije osvjedočujemo u našu nemoć i egzistencijalnu ovisnost o našem Stvoritelju.
---Zato je Ramazan prilika da se očistimo i približimo Njegovoj milosti, da se posvetimo dobročinstvu, da suosjećamo sa onima koji su u nevolji, da pomažemo ljudima…
---Ovako braćo i sestre trebamo shvatiti ovaj ramazan koji je pred nama,trebamo širom otvoriti svoja srcea i duše da u njih uđe Allahova milost i svjetlo ramazana.
----Neka nam i ovaj Ramazan donese mnogo radosti, lijepih trenutaka, Allahovih blagodati i sreće.RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!