četvrtak, 21. srpnja 2011.

KAKO DOČEKATI DRAGOG GOSTA

Kad očekujemo neke drage musafire, neke goste do kojih nam je posebno stalo trudimo se da ih što ljepše ugostimo, očistimo svoje kuće, obučemo se lijepo i sa osmjehom dočekujemo svoje goste.
---Tako isto bi trebali čekati i ramazan, jer je on vjerniku najdraži gost,gost koji dolazi jednom u godini, a koji donosi veliki broj hedija, darova i blagodati onom ko ga sa osmjehom i čistog srca dočeka.
---One koji zatvore svoja vrata, zaključaju svoja srca ramazan ostavlja bez poklona, takvi čekaju da on što prije ode iz njihove mahale i ostaju bez njegovih blagodati do sljedeće godine, ako do tada uopšte budu živi.Možda je ovo posljednji ramazan koji im dolazi ,a oni ga ne dočekuju s radošću i ushićenjem ...
---Za nas koji se radujemo ramazanu , on dolazi kao prilika da se očistimo, popravimo,da postanemo bolji, te da tako uđemo u hlad Allahove dž.š. milosti.
---Prvi korak ka popravljanju jeste sama spoznaja da trebamo i možemo biti bolji.Nema čovjeka koji ne može biti bolji,samo treba biti svjestan potrebe za vlastitim popravljanjem.U tom smislu najgore je kad se čovjek pomiri sa griješenjem i ne čini ništa da se popravi.
---Nakon ovakve spoznaje ,slijedi drugi korak,a to je da čovjek rasčisti sam sa sobom da li ,zaista, želi biti bolji. Allah dž.š. voli one koji se iskreno kaju tj. koji su shvatili svoju grešku i koji žele biti bolji.Put iskrenog pokajanja je najsigurniji put da izađemo iz tmine grijeha na put dobra.
---Draga braćo,put prema Allahovom oprostu i milosti je otvoren,Uzvišeni nas poziva u okrilje Svoje milosti.U suri Ez-Zumer 53.ajet Allah dž.š., kaže:

“Reci:-O robovi moji,koji ste se prema sebi ogriješili,ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će,sigurno,sve grijehe oprostiti.On,doista,mnogo prašta i On je milostiv“.
---H.Aiša r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s.,svake noći učio ovaj ajet,pa je jednom prilikom rekao:-Draži mi je ovaj ajet od dunjaluka i svega što je na njemu.
---Ovim kur'anskim ajetom Allah dž.š.,ostavlja širom otvorena vrata tewbe, oprosta i milosti.On,Gospodar svega stvorenog,ostavlja ljudima nadu,tako da nikad niko ne pomisli kako za njega nema izlaza,i kako je za njega sve izgubljeno.Ovo je poziv na povratak,na popravak,na vraćanje sa stramputice na put milosti,pa hoćemo li se tom pozivu odazvati? Povratak na put islama je bez ceremonije,bez posrednika,bez advokata i zagovornika.To je izravno obraćanje čvjeka koji shvata svoje greške,svoju nemoć i ovisnost o volji njegovog Gospodara,čovjeka koji hoće,koji želi i teži da se očisti,da se vrati,da bude bolji.Ovi dani su mu upravo prilika da to postigne.
---I zbog toga je iskreno pokajanje tako vrijedan i Bogu drag čin.On nas poziva, očekuje, nada se našem povratku,pa ko želi od zalutalih,odbjeglih,izgubljenih,neka se vrati.Ko želi Allahov oprost neka se iskreno pokaje.Neka se preda svome Gospodaru, neka uđe kroz širom otvorena vrata Božije milosti.Ta vrata su posebno širom otvorena u danima ramazana,pa ko god iskreno želi ući će u hlad Božije milosti.
---Zapitajmo se, braćo,koliko iskreno želimo povratak na put islama.Koliko iskreno želimo steći Allahovu milost u ovom mjesecu,koliko se zaista iskreno radujemo njegovom dolasku.
---Za one koji žele da se Allahu približe,oni će i uspjeti.Takvi će doživjeti sreću i na ovom i na budućem svijetu.Uzvišeni Allah kaže:“O vi koji vjerujete,učinite pokajanje Allahu iskreno,da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašče,kroz koje će rijeke teći,uveo...