petak, 15. srpnja 2011.

Lejlei berat

Lejlei berat je mubarek noć, petnaesta noć mjeseca šabana,koju je Uzvišeni Allah odlikovao iznad ostalih noći Svojom milošću kojom obasipa iskrene mu'mine. U njoj se po predajama počinju pisati knjige sudbine,koje određuju šta će nam se desiti u narednom periodu.
Znajući da iskreno upućena dova Allahu dž.š. može promijeniti našu lošu sudbinu ovo treba upravo biti noć dove.Zato braćo, upućujmo dovu Našem Stvoritelju za sebe, svoju djecu i ostale muslimane i znajmo a je Allahu najdraža dova koju čovjek čini za svog brata muslimana ,takvu dovu Allah uslišava i od nje imaju koristi i onaj ko je čini i onaj za koga se dova čini.
Ova noć treba biti i noć iskrenog razmišljanja,kako popraviti sebe i svoje stanje i kako uticati na druge da se poprave.Na polju dužnosti koja se zove ,,El emru bil mearufi ve nehju anil munkeri,, - naređivanje i preporučivanje dobra, a odvraćanje od zla nekako smo najviše zakazali. Postalo nam je svejedno gledatio zlo oko nas, ne trudimo se da savjetujemo čak ni svoje ukućane, a kamoli nekog drugog, a nije dobro tako, znajmo da ako gledamo zlo i ne trudimo se da ga spriječimo postajemo i sami saučesnici u zlu.
Najbolji primjer za to imamo u jednoj maloj ptici. Naime u slučaju kada nevjernici uhvatiše Ibrahima a.s. ,naložiše ogromnu vatru i odlučiše da bace Ibrahima u nju , da bi ga na taj način spriječili od pozivanja u vjeru u jednog Boga a vatra bijaše ogromna da joj se niko ne može približiti , uzeše Ibrahima i sa udaljenosti ga baciše u vatru, tada ta mala ptica leti do vode i kljunom zahvaća kap vode i nosi da gasi vatru. Kada su je upitali šta to činiš, ti si tako mala te ne možeš ugasiti vatru ona reče:-Tačno je da ja ne mogu ugasiti vatru, ali ću ja biti upisana među one koji čine dobro,dakle stala sam na prvu stranu, a vi koji samo posmatrate vi se slažete sa zlom, ja činim koliko mogu i kada bi i vi učinili isto vatra bi bila ugašena.
Dakle braćo i sestre ova ptica nam jasno kazuje da iako nam se čini da smo nemoćni spriječiti ovu gomilu zla ,harama i ružnih stvari oko nas ipak ne smijemo odustati, svako treba učiniti koliko može da popravi sebe i svoju porodicu, da oko sebe širi dobro, i bit će upisan među one koji su na strani dobra,i to ćemu biti ako Bog da dovoljno.
Ovo je svakako prilika da svako od nas sebe preispita, shvati težinu trenutka, kao i mogućnosti koje su pred njim da se eventualno iskupi. Jer ako se Muhammed, a.s., kajao svaki dan, kome je bilo oprošteno sve i prijašnje i buduće, ako su se veliki islamski učenjaci kajali za počinjene grijehe, gdje smo onda mi u svemu tome i šta nam je činiti.

Ebu Hurejre prenosi od Vjerovjesnika da je rekao: “Došao mi je Džibril noći polovine mjeseca ša‘bāna, pa mi reče: ‘Muhammede, podigni glavu prema nebu!’ Rekoh: ‘Koja je ovo noć?’ Odgovori: ‘Ovo je noć u kojoj Uzvišeni Allah otvara tri stotine vrata od vrata milosti. Oprašta svakome ko Mu ni u čemu širk ne čini, izuzev sihirbazu, vračaru (Kāhin), notornome pijanici i onome što na poslovanju kamatom i na bludu ustrajava. Ovima oprošteno biti neće sve dok se ne pokaju.’ Kada nastupi četvrt noći spusti se Džibril i reče: ‘Muhammede, podigni glavu!’ Kad tamo, vrata džennetska - otvorena. Na prvim vratima stajaše melek i dozivaše: ‘Blago ove noći onome koji ruku‘ čini!’ Na drugim vratima stajaše melek i dozivaše: ‘Blago ove noći onome koji sedždu čini!’ Na trećim vratima stajaše melek i dozivaše: ‘Blago ove noći onome ko dovu čini!’ Na četvrtim vratima stajaše melek i dozivaše: ‘Blago ove noći onima zikir što čine!’ Na vratima petim melek dozivaše: ‘Blago ove noći onome koji od straha pred Allahom plače!’ Na vratima šestim melek stajaše i dozivaše: ‘Blago li se ove noći muslimanima!’ Na vratima sedmim melek stajaše i dozivaše: ‘Ima li ko da nešto išće, pa da mu se dadne?’ Na vratima osmim melek dozivaše: ‘Ima li ko oprost da traži, pa da mu oprošteno bude?’ Rekoh: ‘Džibrile, do kojega časa ova vrata bit će otvorena?’ Odgovori: ‘Do svitaja zore, prve noći.’ Zatim nastavi: ‘U ovoj noći Uzvišeni Allah oslobodi od vatre toliki broj ljudi koliko je dlakā na stoci (Benu) Kelba.’ ”

Zato prenesimo svojim ukućanima o vrijednosti ove mubarek noći, privolimo ih da sa nama klanjaju nafilu u ovoj noći, zamolimo Allaha dž.š. za oprost svih grijeha jer jedino Allah može oprostiti. Znajmo da se insan kroz iskreni ibadet produhovljuje i postaje bolji u svakom pogledu. Ugled nam je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem u svemu pa i u ibadetu. Ako su njemu otjecale noge od stajanja na kijamu, zašto ne bismo i mi barem djelomično osjetili šta znači ibadetiti u noći dok drugi spavaju.