subota, 4. veljače 2012.

Muhammed a.s.

Muhammed a.s., je na najvišem stepenu morala. „VE INNEKE LE ALA HULUKIN AZIM“.. Takav, dostojan je da bude slijeđen od svih ljudi. On je „USVETUN HASENEH“ - najljepši primjer koji trebamo slijediti.
Ono što je u islamu definirano kao dobro bit će do kraja svijeta dobro, a što je definirano kao zlo takvo će ostati zauvijek. Nijedan islamski propis neće biti prevaziđen, pa ni bolji uzor od Pejgambera se neće niti može pojaviti. On je uzor svima i zauvijek. Allah, dž.š., je svakog poslanika istaknuo po nekoj osobini. U suri el-En'am nabrojao ih je osamnaest a potom poslaniku Muhammedu,a.s., naredio:
ۖ فَبِهُدَاهُمُ اقْتَدِهْ ۗ „Pa ti slijedi njihov Pravi put“. /el-En'am, 90./. Slijedi ono po čemu su se oni isticali! Po toj naredbi Poslanik je postupio. U sebi je sabrao svakodobro, ono najznačajnije što je svaki poslanik imao pri sebi. Kod Nuha, a.s., je prevladavala zahvalnost, kod Ibrahima, a.s., blagost, kod Ismaila, a.s., držanje date riječi, kod Ja'kuba i Ejjuba, a.s., strpljivost, kod Jusufa,a.s., neporočnost, kod Davuda, a.s., izvinjenje, kod Sulejmana, a.s., skromnost, kod Musaa, a.s., iskrenost a kod Isa, a.s., asketizam. Sve ove osobine, s obzirom da je on posljednji i svima poslan, našle su se kod njega. Neprilično je zato upirati pogled drugdje i u drugom mimo Muhammeda, a.s., uzor tražiti.
Zato trebamo učiti što više o Vjerovjesniku,s.a.w.s , njegovim osobinama i životu kako bi iste postale i naše osobine a naš život sličio njegovom jer mi smo njegovi sljedbenici.
Zahvalnost je krasila Poslanika. Iskazivao ju je i tako što je noći u ibadetu provodio. Kad mu hazreti Aiša, r.a., prigovori da pretjeruje jer njemu je oprošteno sve, on reče: „A zar da ne budem zahvalan rob svome Gospodaru“. Primjerom i savjetom uči nas da budemo zahvalni na svemu, a to su nebrojenne blagodati.
Blagost je krasila Poslanika. Allah, dž.š., ga upozorava da ne bude grub i da samo blagom riječju može doći do njihovih srca:
فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُمْ ۖ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ ۖ ﴾
„Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima, a da si osoran i grub razbjegli bi se iz tvoje blizine“. /Ali Imran, 159/.
Ešedžu ibn el Kajsu Poslanik veli: „Kod tebe su dvije osobine koje Allah voli, blagost i umjerenost“. /Muslim/. Ono što Allah voli treba krasiti i nas.
Zato u mjesecu Poslanikova a.s. rođenja čvrsto stanimo na stazu kojom je Miljenik Božiji išao i okitimo se blagošću.
Poslanik se držao date riječi. Svi znamo da je bio el – Emin. Nama donosi objavu u kojoj Svevišnji naređuje:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ ﴿١١٩﴾
„O vjernici, bojte se Allaha i budite s onima koji su iskreni“./Tevbe, 119/.
Iskrenost je krasila Poslanika a.s. i njegove ashabe. Poslanik a.s. nas na to podstiče riječima: „Iskrenost vodi dobročinstvu, dobročinstvo u Džennet. Čovjek je na strani iskrenosti i biva kod Allaha upisan kao sidik (iskreni). Laž vodi u grijeh, grijeh u vatru. Čovjek je na strani laži te biva kod Allaha zabilježen kao lažac“./Muttefekun alejhi/.
Iskrenost je i naš put do Dženneta. Ona će nam donijeti dobro na oba svijeta. Na Dunjaluku ambijent poželjnog življenja jer društvo na povjerenju počiva a povjerenja bez držanja date riječi nema. Sljedeća osobina koja je krasila našeg Poslanika je strpljivost. Strpljivo je podnosio životne teškoće i iskušenja i strpljivo vodio svoju poslaničkom zadaću do potpunog uspjeha. Bez strpljivosti i takvog odnosa prema životu i njegovim izazovima nema uspjeha. Zato, Allah, dž.š., obećava za strpljivost nagradu veliku
إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ ﴿١٠﴾ „Oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni“./ez- Zumer, 10/.
Sljedbenik Poslanikov je uvijek naoružan saburom. Poslanik kaže: „Čudan je vjernik, njemu je uvijek dobro, nikome nije tako, samo vjerniku. Ako ga zadesi sreća zahvaljuje pa mu bude dobro, a ako ga zadesi zlo osaburi pa mu bude dobro“./Muslim/.Usvojimo li od našeg uzora osobinu strpljivosti koju islam definira kao ustrajnost u dobru, bit ćemo na Ahiretu bez računa biti nagrađeni.
Poslanik je neporočan. Kao i drugi poslanici posjeduje svojstvo ISMET, bezgriješnost. Ipak on s.a.v.s., i po sedamdeset puta istigfar dnevno čini, dakle moli Allaha dž.š. da mu oprosti. Čini to kao uzor generacijama do Sudnjega dana. Zato svaki dan trebamo istigfarom svjedočiti da smo sljedbenici njegovi, kako bi se iskrenim pokajanjem-tewbom uvijek pod njegovu zastavu vraćali i njegovog šefa'ata dostojni bili.
Muhammeda, a.s., krasi skromnost. Skromnost je osobina vjernika, svugdje i uvijek. Vjerniku je Muhammed, a.s., uzor i on poput njega skromnošću plijeni i osvaja ljude. Naše sjećanje na Poslanika ne smije biti svedeno na dan ili mjesec mevluda. Naš život treba biti protkan Poslanikovim sunnetom. Ukoliko budemo slijedili njegov sunet bit ćemo nepogrješivim stazama koje vode do dženneta vođeni.