četvrtak, 26. siječnja 2012.

Rebiul evvel

Draga braćo i poštovane sestre, nastupio je mjesec Rebiul ewel, mjesec koji je u historiji obilježio dolazak posljednjeg Allahovog vjerovjesnika, Muhammeda s.a.w.s
Rebiul evvel nam donosi radost mevluda. U tom mjesecu obilježavajući Poslanikov rođendan razmišljamo o događajima koji su taj dan obilježili i porukama koje nam ti događaji šalju.
Poslanik se rodio dvanaestog Rebiul evvela petsto sedamdeset prve godine. Ta godina u udžbenicima historije zabilježena je kao godina slona. Naime te godine je Jemenski namjesnik Ebreha u gradu Sani sagradio veliku crkvu s namjerom da hodočašće ljudi odvrati od Kabe i usmjeri u Jemen. Krenuo je srušiti Kabu. Allah ju je odbranio. Ptice su porazile vojsku slonova, a u čast Poslanikovog rođenja. U momentu rađanja Poslanikova majka hazreti Amina je vidjela svjetlo koje je obasjalo Šam, današnju Siriju i tamošnje vladarske dvore. U Perziji se ugasila vatra koju su tamošnji vatropoklonici obožavali, a koja se hiljadu godina prije toga gasila nije. U Vizantiji su se srušili Kisrini dvorci. Poslanikovo rođenje je nagoviješteno događajima koji će nagovijestiti značajne promjene u Mekki, na Arabijskom poluotoku i u cijelom svijetu. Kaba, ne da će biti zaštićena od fizičkih nasrtaja već će biti od širka očišćena. Bit će vraćena tewhidu i postati i ostati orijentir čovječanstvu jer je Muhammed, a.s., čovječanstvu Poslanik.
Amina je vidjela svjetlo. Nur koji se širio, i kako ona veli obasjao dvorce Šama. Poslanik i donosi svjetlo. Uzvišeni kaže:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَكُم بُرْهَانٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَأَنزَلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُّبِينًا ﴿١٧٤﴾„O ljudi, dokaz vam je već stigao od Gospodara vašeg, i Mi vama objavljujemo jasnu svjetlost“./En-Nisa,174/.
Drugo ime Kur'ana je Nur, svjetlost. Svjetlost je tu, pustimo je da obasja naše živote, naše životne staze. Zašto živimo u mraku, kad nam je naš gospodar poslao svjetlost. Ako joj dozvolimo da uđe u naše živote i mi ćemo poput hazreti Amine moći vidjeti svjetlo, u budućnosti u daljini, a to svjetlo će biti naša djeca koju trebamo odgajati Kur'anom. Kroz školu i mekteb, kroz stabilnu porodicu, od sedme godine ih na namaz podsticati a od desete na namazu insistirati. Naše kuće mogu i trebaju biti ispunjene svjetlom jer muslimanske su to kuće. Poslanik nas uči da one kuće u kojima se klanja i Kur'an uči svijetle na zemlji kao zvijezde što svijetle na nebu.
Rebiul evvelsko svjetlo je snažno. Treba mu dopustiti da obasja naša srca i promijeni naše ponašanje, da nas usmjeri životu u slozi i međusobnom pomaganju. Iako je više od 1440 godina prošlo od dana kada je Amina svjetlo vidjela, svjetlo je jednako snažno.
Pred rođenjem mubarek djeteta vatropoklonici su bez božanstva ostali. Vatra se u Perziji ugasila. Vatrom se prijeti svakom ko istinu poriče i u grijeh srlja.
Kao što se ugasila vatropoklonička vatra,tako dolazak Muhammeda a.s. u naša srca treba da ugasi našu strast i pod kontrolu stavi naše prohtjeve kako ne bi u grijeh zagazili i u vatri se nastanili. Allah, dž.š., nas je razumom počastio i jedino nama slobodu dao.
Životinji On nagone drži pod kontrolom, a nas je zadužio da svoje pod kontrolu stavimo. Da bismo to mogli trebamo se svjetlom vjere obasjati i njenim obredima ojačati. Treba nam svjetlo namaza, posta, dijeljenja, da se vatri naših strasti suprostavimo. Jedino je čovjeku povjereno da sam svoje nagone i strasti kontrolira. Jedino je njemu i objava došla koju Allah naziva Svjetlom. Bez svjetla bi u tminu poroka otišao i u okove strasti čovjek bi se okovao.
U danu Poslanikova rođenja Kisrini dvorci su se u Vizantiji srušili. Oni su simbol lažne vrijednosti i prolazne moći. Pred istinom se laž ruši i nestaje. To i Allah,dž.š., kaže:
وَقُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ ۚ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا ﴿٨١﴾
„I reci došla je istina a nestala laž, laž uistinu nestaje“./Isra,81./
Neka nas laž nikad ne fascinira ma kako moćno izgledala. Ko je mogao vjerovati da će se ugasiti moćna Perzija i srušiti velika Vizantija pred arapskim beduinima. Istinu ne može niko pobijediti jer je Allah istina. Ako budemo na strani istine Allah je s nama, a s kim je On, taj je nepobjediv jer On Uzvišeni obećava:
إِن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ ﴿١٦٠﴾
„Ako vas Allah pomogne niko vas neće moći pobijediti, a ako vas bez podrške ostavi, ko je taj ko vam osim Njega može pomoći? I samo u Allaha neka se pouzdaju vjernici“./Ali-Imran,160/.