srijeda, 31. kolovoza 2011.

subota, 27. kolovoza 2011.

LEJLETUL-KADR

Povodom Lejletul-kadra u našoj džamiji poslije teravije-namaza, održan je prigodan program. Program su izveli polaznici mekteba Lohinja.Nakon programa djeci su podijeljeni paketići...






četvrtak, 25. kolovoza 2011.

NOĆ BOLJA OD HILJADU MJESECI

Sutra nas očekuje 27.noć, koja se kod nas obilježava kao noć Lejletu-l-kadr, a Allah dž.š. najbolje zna. Muhammed a.s. je preporučio da ovu noć tražimo u neparnim noćima zadnje trećine ramazana.Reći ćemo nekoliko riječi o važnosti i značaju ove noći.
Poslanik, s.a.v.s., se u ovim noćima posebno predavao ibadetu. Iako su mu i izvan ramazana noge oticale od dugog stajanja u namazu, u posljednjim danima ramazana posebno bi bio aktivan. Ne bi znao za odmor, a kamoli za besposlicu, spominjao bi svoga Gospodara, činio mu dovu, klanjao obavezne i dobrovoljne namaze - nafile i postio. Noći je oživljavao i bio je noću aktivniji od mnogih danju.
I ne samo to, Poslanik, s.a.v.s., je tražio i od svih onih koji su u njegovoj blizini da se na sličan način ponašaju. Budio bi svoje ukućane, i ukazivao im na značaj ovih trenutaka. Nije mogao podnijeti da neko od njegovih bližnjih u tim trenucima sveopće Božije milosti bude zaokupljen nečim drugim i da olahko propusti te Božije darove.
U vremenima kada zapadamo u sve veće i kompleksnije probleme ekonomske, moralne, obrazovne, sigurnosne i svake druge naravi došlo je vrijeme da preispitamo svoje stanje i da prekinemo s očekivanjima da će neko drugi riješiti naše probleme. Trebamo nastojati promijeniti svoj odnos prije svega prema vjeri i vjerskim dužnostima,a i ostalim obavezama.
Najbolja prilika za "okretanje lista" i sređivanje naših života jeste Noć bolja od hiljadu mjeseci". Allah, dž.š., kaže:
إنا أنزلناه في ليلة القدر وما أدراك ما ليلة القدر ليلة القدر خير من ألف شهر.
Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr, a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci...
Noć u kojoj je počela objava Kur'ana Muhammedu, s.a.v.s., jeste noć u kojoj su se najviše približili jedno drugome, Zemlja i nebo, svijet materije i svijet duhovnosti. Ova noć je tako velika jer ju je Allah, dž.š., odabrao da se u njoj počne spuštati Njegova Riječ, u posljednjoj formi, Kur'anu, ljudima da bi im pokazala život dostojan čovjeka. To je početak isijavanja ovog Božijeg svjetla na čitav univerzum i širenja mira na ljudsku savjest, život i zajednicu.
Kao najznačajnija noć u povijesti ovoga svijeta Lejletul-kadr je značajna brojnim vrijednostima, od kojih želim izdvojiti sljedeće:
1.To je Noć sudbine - Božija riječ, koja je pravilno shvaćena i najozbiljnije primjenjivana u životu od Allahovog Poslanika, njegovih ashaba i kasnijih sljedbenika, promijenila je sudbinu čovječanstva. Kakav će utjecaj imati danas zavisi od nas!
U ovoj noći se utvrđuje sudbina čovjeka, njegov rok življenja, opskrba, hoće li biti siromašan ili bogat, kako će živjeti, kakva iskušenja imati, u čemu će uspjeti, a u čemu neuspjeh i krah doživjeti... Allah, dž.š., kaže:
تنزل الملائكة والروح فيها بإذن ربهم من كل أمر
...meleki i Džibril, s dopuštenjem Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake...
2. Lejletul-Kadr je i Noć moći - Allah Uzvišeni daje snagu i moć, kao i ostale darove onome kome on hoće, a ostavlja slabim i nejakim onog koga On hoće.Onog čovjeka čije je biće prožeto Kur'anom Allah dž.š. daruje duhovnom snagom koja mu daje samopouzdanje da hrabro i nepokolebljivo ide kroz život.
3. Ovo je i Noć znanja - U ovoj noći je ljudima podareno neprikosnoveno Božije znanje kroz Kur’an. U ovoj noći Muhammedu a.s. dolazi melek Džibril noseći prve riječi Allahove Objave koje su glasile:-Uči .
Draga braćo,evo uskoro počinje nova školska i mektebska godina pa je ova noć i jedinstvena prilika da se zapitamo koliko pažnje posvećujemo islamskom odgoju djece, koliko se trudimo da naša djeca dolaze u mekteb i koliko nam je stalo da budu poučeni osnovnim duhovnim i moralnim vrijednostima islama.
Ove noći trebamo analizirati naše stanje, zapitati se u čemu griješimo, koji su nam nedostaci. Iskreno se obratiti Allahu, dž.š., da nam grijehe oprosti da bez tih opterećenja iz prošlosti nakon ramazana počnemo novi život.
Ovu noć trebamo provesti u istrajnom ibadetu, učenju Kur’ana, u klanjanju dobrovoljnog namaza - nafili. Pokazati i time da se u životu ne zadovoljavamo minimumom, nego da osjećamo potrebu i želju da u razgovoru s Uzvišenim Gospodarom budemo što duže, posebno u ovim mubarek trenucima.Nakon toga, posvetiti se učenju različitih oblika zikra, a sve završavati činjenjem dova, prije svega onih koje su spomenute u Kur'anu i sunnetu, a onda iskazati i ono što nam na duši leži i što nam otežava život. Allah, dž.š., je Svemoćan, a Muhammed, s.a.v.s., je o Njemu rekao "da je On stidan i plemenit i stid Ga je kada mu Njegov rob digne ruke da mu ih vrate prazne, bez ičega!" (Et-Tirmizi, Sunen, br. 3.479.).

četvrtak, 18. kolovoza 2011.

Odlike Ramazana i posta

Kako ramazan odmiče sve više je onih koji padaju na ovom teškom bojištu.Džamije su sve praznije, početna želja za postom sve se više gubi, sve je više onih koji bajramuju mnogo prije bajrama, onih koji javno mrse i na taj način povređuju svetost ramazana. Opstaju samo hrabri i odlučni, oni čvrstog karaktera i jakog imana i u tome i jeste veličina ramazanskog posta , čeličenje i izgradnja ljudske volje i karaktera, a samim tim za post slijedi tako velika nagrada.
Sve više dolaze do izražaja riječi Allahovog Poslanika s.a.w.s., koje je izgovorio vraćajući se sa Bedra. ,,Vraćamo se iz male bitke u veliku bitku, a to je borba sa samim sobom’’. Lahko je pobijediti u nekim drugim bitkama, ali kad treba pobijediti sebe, svoj nefs, svoje strasti i požude, onda tu mnogi ostaju poraženi, izgubljeni u kratkotrajnom dunjalučkim užicima.
Danas ću reći nešto više o odlikama ramazana i posta s ciljem da nas sve podstaknem da istrajemo i izdržimo na ovom ramazanskom mejdanu.
Riječ “ramadân” (رمضان) sastoji se od pet slovâ:
- slovo “r” (ر) ridvânullâh – Allahovo zadovoljstvo;
- slovo “m” (م) mehabbetullâh – Allahova ljubav;
- slovo “d” (ض) dimânullâh – Allahova naknada;
- slovo “â” (ا) ulfetullâh – Allahova blizina;
- slovo “n” (ن) nûrullâh – Allahova svjetlost.
Ramazan je dakle mjesec Allahovog zadovoljstva,Njegove ljubavi,nagrade ili nadoknade za trud i strpljivost, mjesec Allahove blizine i svjetlosti.
Muhammed a.s. je rekao :,,Postač ima dvije radosti,jedna je trenutak iftara, a druga kad se susretne sa svojim Gospodarom’’
U predaji koju prenosi Ebu Hurejre, r.a., navodi se da je Allahov Poslanik, s.a., rekao:"Mom ummetu je dato petero u ramazanu što nije dato nikome prije njih: dah iz usta postača ugodniji je Allahu od mirisa miska; za postače traži oprost i riba u moru sve dok ne prekinu svoj post; Allah svaki dan uljepšava džennet, a potom kaže: ‘Moji čestiti robovi samo što nisu zbacili sa sebe dunjaljučki teret i došli u tebe'; u ovom mjesecu zli šejtani bivaju stavljeni u okove tako da ne mogu činiti zla koja obično čine mimo ramazana; posljednje noći ramazana postačima biva oprošteno." Nakon tog Poslanikovog govora ashabi upitaše: "O Allahov Poslaniče, je li ta posljednja noć Lejletu'l-kadr?" On im je odgovorio: "Ne! Radi se o tome da onaj ko je ulagao trud, svoju nagradu dobiva onda kada završi posao." (Ahmed, El-Bezzar i El-Bejheki)
Veličinu i vrijednost mubarek ramazana čovjek nikada neće moći u potpunosti dokučiti. U njemu je Allah dž.š., poslao Džibrila da dostavi svome miljeniku prve riječi Objave, U njemu su muslimani izvojevali velike pobjede, one koje su okrenule historiju ljudskoga roda: pobjeda na Bedru, osvojenje Mekke i dr.
U svom govoru o ramazanu Allahov Poslanik je rekao: To je mjesec čije dane je Allah učinio obaveznim da se u njima posti, a klanjanje teravih-namaza u njegovim noćima je preporučeno. Onaj ko se u tom mjesecu približi Allahu činjenjem dobrog djela, makar bilo i neznatno, bit će nagrađen kao da je učinio farz u neko drugo vrijeme! A ko učini farz, bit će nagrađen kao da je učinio sedamdeset farzova kad nije ramazan! To je mjesec strpljivosti, a nagrada za istinsku strpljivost je džennet. Također, to je mjesec prisnosti sa svojim bližnjima. U tom mjesecu povećava se vjernikova nafaka. Ko pripremi postaču iftar, nagrada će mu biti oprost grijeha i spas od džehennemske vatre. I još će dobiti nagradu sličnu postačevoj, a da njemu ništa ne bude umanjeno."
Zato u ramazanu trebamo što je moguće više ibadet činiti, klanjati nafile namaze uz pet dnevnih i teravih namaz, učiti Kur’an, davati sadaku, izvršavati obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, slušati korisna predavanja, upućivati dove itd.. Svi ovi ibadeti koje nam pruža i daruje ramazan za ljudske duše su poput rodne kiše za suhu i ispucalu zemlju.
Nastojmo naš ramazan i post učiniti sadržajnim. Idimo sa svojim ukućanima u džamije na dnevne namaze i teravije, na mukabele i vazove. U radosti i raspoloženju dočekujmo sehure, a na našim iftarima pored roditelja i rodbine neka bude komšija i siromaha. Zahvalni budimo Allahu koji nam je sve ovo dao. Post je naš štit, uz ramazan i kasnije, od bolesti, grijeha i slabosti. Njegovi rezultati nas vode sreći na oba svijeta. To je krajnja svrha našega ponašanja u ovome prolaznom životu.

utorak, 16. kolovoza 2011.

Obraćanje Allahovog Poslanika s.a.w.s. borcima Bedra

“Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Podstičem vas da čuvate islam! Allah vas na to upućuje! Odvraćam vas od nasilja, a i vaš Stvoritelj vam to zabranjuje. Allah je Uzvišen, istinu naređuje i iskrenost propisuje. On daje dobro onima koji ga zaslužuju, prema stepenu koga imaju kod svoga Stvoritelja. Ljudi se međusobno po dobru odlikuju i spominju. Došli ste na Bedr, na mjesto istinskog iskušenja, kad Allah prima samo ono djelo kojim je On zadovoljan. Pomoću strpljivosti, Allah u odlučnim momentima otklanja brigu i spašava ljude od nevolje i tuge. Strpljivošću se postiže spas na obadva svijeta. Pazite na dužnosti koje vam je Allah u Kur’anu propisao, ne zaboravite obaveze kojim vas je On svojim ajetima poučio. Odlučno se prihvatite djela kojima će vaš Gospodar biti zadovoljan. Pokažite svoj iman pred svojim Stvoriteljem i, na ovome mjestu, na Bedru, zaslužiće te Njegovu milost i oprost koji vam je obećan. Allahovo obećanje je istinito. Njegova zaštita je naša snaga i sigurnost. Samo Njega molimo za pomoć, u Njega se uzdamo i Njemu se vraćamo. Neka Allah oprosti meni i mu’minima.”

četvrtak, 11. kolovoza 2011.

Darežljivost u Ramazanu


Allah dž. š. nije svoje blagodati jednako podijelio svima. Nekome je dao više, a nekom manje, ne zbog toga što je neko bolji ili zaslužniji od drugoga,nego da neke ljude iskuša neimaštinom i glađu da bi im zbog njihove strpljivosti u oskudici kao nagradu dao džennetska uživanja, a na drugoj strani nekome daje imetak kao iskušenje da bi darežljivim, onim koji, u Njegovo ime, rado pomažu drugima njihov trošak namirio na Sudnjem danu, ili da škrticama i nezahvalnim natovari njihov imetak na leđa i da ih zbog njihove nezahvalnosti i oholosti kazni.
Darežljivost je jedna od najljepših duhovnih osobina čovjeka. Mnogobrojni su oblici i načini međusobnog darivanja ljudi. Samo oni koji s radošću darivaju, osjećaju slast takvih plodova još na ovome svijetu. Oni koji tako čine u srcima, uzgajaju plemenito bilje koje će ih liječiti kada se tamni oblaci nadviju nad njihovim životima. A ako dođu teški dani, dobročinitelji će osjetiti kako ih sreća ispunjava, kako se na njihovu dušu spušta spokoj i olakšanje. Činjenje dobra je poput mirisa; koristi i onome ko ga nosi, onome ko ga prodaje i ko ga kupuje. Sve što ljudi čine, čine za sebe jer, svako dobročinstvo bit će mu višestruko uzvraćeno.
Allahov Poslanik kaže: "Dobra djela čuvaju čovjeka od nesreće i zlih posljedica. Milostinja koja se daje tajno, ublažava Allahovu srdžbu. Pažnja koja se iskazuje prema rodbini produljuje život. Svako dobro djelo smatra se sadakom." (Taberani)
Uzvišeni Allah nas upozorava:

,, Ne drži ruku svoju stisnutu, a ni posve otvorenu, da ne bi prijekor zaslužio i bez ičega ostao. Gospodar tvoj pruža obilnu opskrbu onome kome hoće, a i ograničava je, jer zna i vidi robove Svoje. (El-Isra', 29-30)
Allahov Poslanik je primjer darežljivosti i ljudskog dobročinstva. Nikada nije odbio nekoga ko bi od njega nešto tražio, niti se srdio na onoga ko bi od njega nešto molio. Pozivao je darežljivosti i časti, a korio škrtost i suzdržanost u udjeljivanju. Njegova hrana bila je pristupačna svima, negove ruke su bile blagodarne, njegova prsa prostrana, ćud blaga, a lice nasmijano. Njegovo dobročinstvo se prelivalo na ljude oko njega. Često je govorio svojim ashabima da je "darežljiv čovjek draži Allahu od pobožnog." (Tirmizi) Jedne prilike rekao je okupljenim ashabima: "Svaki musliman dužan je da udjeljuje." - A ako nema, Allahov Poslaniče?-, upitaše. "Pomoći će na bilo koji način onome kome je pomoć potrebna", odgovorio je. - A ako ni to ne može, Allahov Poslaniče?-, upitaše ponovo ashabi. Odgovorio je: "Neka radi ono što je dobro i neka se suzdržava od zla, to je za njega sadaka." (Buhari)
Braćo vidimo iz ovih hadisa da smo dužni činiti dobra djela onoliko koliko smo u mogućnosti jer Allah nikoga ne opterećuje preko njegovih mogućnosti.Ono što nismo u stanju učiniti zato nismo ni odgovorni.Međutim ono što je veoma važno pri udjeljivanju, davanju sadake i drugim dobrim djelima jeste da to činimo otvorenog srca, s radošću i bez žaljenja za onim što udjeljujemo.Ako neko nerado daje, pa to još proprati prigovaranjem, od toga nema nikakvog hajra.
Pripovijeda se da je Allahov Poslanik jedanput našao nekog čovjeka da se drži za zastor Kabe i moli za oprost svojih grijeha. On ga upita kakav mu je grijeh, na što mu ovaj odgovori: - Moj grijeh je veći nego što ga mogu izreći.- Muhammed, a.s., ga je nekoliko puta pitao, da nije ovo ili ono, a on mu je svaki put odgovarao da je još i veći nego što Muhammed, a.s., misli. Na koncu je rekao da je on bogat čovjek, ali da mu je jako teško kad mu dođe siromah da zatraži pomoć i da ga to peče u grudima kao vatra. Muhammed, a.s., mu je na ove njegove riječi rekao: "Udalji se od mene, da i mene ne zhvati vatra. Tako mi Onoga ko me je odlikovao poslanstvom i poslao me da povedem svijet pravom stazom, kad bi hiljadu godina suznih očiju molio, a ostao takav kakav si, okusio bi džehennemsku vatru."
Allahov Poslanik s.a.v.s. je takođe rekao: "Darežljivost je jedno od džennetskih stabala čije se grane spuštaju i na ovaj svijet, pa ko se uhvati za jednu od njegovih grana ona će ga uvesti u Džennet. Škrtost je jedno od džehennemskoh stabala, čije se grane spuštaju i na ovaj svijet, pa ko se uhvati za jednu njegovu granu ona će ga uvesti u Džehennem." (Bejheki)
Neka darivanja islam je učinio obaveznim onima koji za to ispunjavaju uslove, kao što su: zekat i sadekatul-fitr. Allahov Poslanik kaže: "Davanje zekata neće nikada umanjiti imetak." (Taberani) Naprotiv, izvršenje obaveze zekata uzrokuje rast imovine. Dajući imovinu siromašnim i onima koji su je potrebni, ona se stavlja u promet, i tako ispunjava svoju osnovnu svrhu. Allah, dž.š., kaže:

Što god vi udijelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje.

četvrtak, 4. kolovoza 2011.

ZNAČAJ I SMISAO POSTA

Božiji Poslanik a.s. je molio u danima pred ramazan dovom: «Allahu, blagoslovi nas u redžebu i ša'banu i podari nam doček ramazana!» A kad bi već nastupio ramazan govorio bi ashabima: “Došao vam je ramazan, mjesec bereketa. Allah vas pokriva svojom milošću a briše vam grijehe, i prima vam dovu, i gleda vaše natjecanje u dobru, i ponosi se sa vama pred Svojim melekima. Pa pokazujte Allahu od sebe ono što najbolje imate, jer nesretan je onaj koji bude u ramazanu ostao bez milosti Uzvišenog Allaha.”

Evo nam lijepog mubarek ramazana sa svim svojim blagodatima nama u pohode. Da obraduje strpljive, da obuzda neobuzdane, da opomene griješne. Post u Ramazanu je vrhunski ibadet,to je svojevrsni ispit snage naše volje i karaktera.To je jasni dokaz da možemo kontrolisati svoje prohtjeve i da nama upravlja naš razum a ne tijelo.Sve to činimo svjesno, samo u ime i za ljubav Našeg gospodara.Zbog njega smo spremni tokom dana ostaviti hranu i piće iako nam je sve pri ruci, iako smo gladni i žedni mi snagom svoje volje ne uzimamo ništa od toga,jer hoćemo i želimo Božije zadovoljstvo.
Zbog toga za post i slijedi tako velika nagrada. Muhammed a.s. je rekao:
"Uzvišeni Allah je rekao (u Kudsi hadisu): "Svako djelo sina Ademova (čovjekovo) pripada njemu, osim posta, koji pripada Meni i Ja ću za njega nagraditi!"

Smisao posta nam je jasno pokazan u sljedećem kur’anskom ajetu:


-O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste bili bogobojazni.
Dakle ,smisao posta, prema ovim kur'anskim riječima, jeste u postizanju naše bogobojaznosti. Mi postimo da bismo u našem samosavlađivanju više mislili na Boga, da bismo bili svjesniji našeg Stvoritelja, da bismo se uspješnije očistili i čuvali od grijeha.
I zaista post podiže našu svijest o Bogu. Mi osjećamo kako smo zapravo nemoćni i ovisni o Božijoj volji i Njegovim blagodatima.Koliko nam tokom dana nedostaje hrana i voda, bez koje ljudski život ne bi bio moguć.
Mi shvatamo vrijednost Allahove opskrbe koju nam daje i zahvaljujemo Mu na tim velikim blagodatima.Dok čekamo iftar mi u jednoj čaši vode i zalogaju hrane vidimo veliku Allahovu milost.To nas čini spremnijim da Mu se pokoravamo i zahvalni Mu budemo.
Allahov Poslanik Muhammed, alejhisselam, kaže:

`Ko isposti ramazan vjerujući i nadajući se (nagradi) bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio.`
(Buhari i Muslim) ."
Od čega to musliman posti u ramazanu. Svima je pozato da je post ostavljanje jela i pića, kao i ostalih tjelesnih užitaka tokom dana, ali ima još nešto što najveći dio nas teško shvata koliko je to grijeh i bez ramazana, a u ramazanu je posebno opasno se tim grijesima baviti: Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Onaj ko ne napusti ružan govor i ružna djela, nema potrebe da ostavlja hranu i piće!" (Buharija)
Zato braćo dobro trebamo čuvati svoj post. Ne smijemo dopustiti da ga pokvarimo ružnim riječima.Zaludu je gladovanje i žeđ ako nije jezik pod kontrolom. Nelogično je da neko posti od halala i pazi ga se, a u isto vrijeme radi najgnusnije stvari ogovaranja i gibeta. Zato obratimo pažnju na ramazan i post u njemu, tako što će naš post biti potpun, post i dušom i tijelom.
Molim Allaha dž.š. da nam uveća nagradu za naše ramazanske ibadete da nam naš post ukabuli,te da i nas uvede u džennet kroz vrata postača-Rejjan. AMIN