četvrtak, 26. svibnja 2011.

Vrijednost abdesta II

Uzimanje abdesta je obaveza jasno naglašena u Kur’anu i u velikom broju hadisa.U Suri El-Maide Allah džš. kaže:
"O vjernici, kad hoćete molitvu da obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite - a dio glava svojih potarite - i noge svoje do iza članaka...

... Allah ne želi da vam pričini poteškoće, već želi da vas učini čistim i da vam blagodat Svoju upotpuni, da biste bili zahvalni." (El-Maide, 6)
U Arapskom jeziku rijec vudu` (abdest) znaci čistoća, jasnoća i blistavost.
Abdest je svjetlost na dunjaluku i ahiretu. Na ovom svijetu ostavlja trag u vidu svjetlosti na licima i smirenosti u srcima i čini čovjekov život oazom mira i izvorom čvrste vjere a na budućem svijetu ta će svjetlost krasiti lica i noge vjernika.
Oni koji su se odazvali Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i koji budu klanjali i često uzimali abdest bit će prepoznatljivi na Sudnjem danu po svijetlim i bijelim licima. U Buharijinom Sahihu se bilježi hadis od Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Moj će se ummet na Sudnjem danu raspoznavati po bijelim i svijetlim licima od tragova abdesta.“ Ovo svjetlo i bjelina bit će ukras vjernika na Sudnjem danu

Allah dž.š., pomaže ljudima da se putem abdesta čiste od grijeha i time uzdižu na viši stepen. Zahvaljujući abdestu oni će spremniji dočekati susret sa Allahom dž.š., kao što je rekao Božiji Poslanik, a.s.; „Hoćete li da vam kažem čime Allah briše grijehe i uzdiže? Rekli su; „Hoćemo Božiji Poslaniče", On reče: „Propisanim uzimanjem abdesta, mnogobrojnim koracima do džamije, iščekivanjem namaza za namazom, to je vaša borba, to je vaša borba." (Muslim i Tirmizi)
Abdest zaista vraća snagu u tjelo čovjeka, čisti od grijeha i loših djela, jer grijesi i loša djela utjecu na fizicko i psihičko stanje čovjeka, čime čovjek gubi snagu a lijek za to je abdest.
Abdest je blagodat i svijetlost. Allah dž.š., hvali one koji se čiste pa kaže:

„Allah zaista voli one koji se kaju i koji se mnogo čiste." (El-Bekare, 222)
Plod te ljubavi potice iz tajne Allahovog imena el-Hafiz (Onaj koji uvjek nad svime bdije) Naime, Allah čuva čovjeka oružjem kojim se brani i unutrašnje i vanjsko, a to oružje je abdest. Nije li to jedan od vidova Allahove blagodati čovjeku. Allah dž.š.,, kaze: "I ako biste Allahove blagodati brojali ne biste ih nabrojali." (Ibrahim, 34)
Osim ovih duhovnih koristi ,abdest ima i konkretne fizičke, zdravstvene koristi.Hladna voda je veoma jaka draž za kožu, odnosno za njene receptore za hladnoću koji se nalaze na koži u različitom omjeru. Preko ovih receptora koža je povezana sa centralnim i vegetativnim nervnim sistemom. Polivanjem i trljanjem hladnom vodom sa dlanovima šake o lice i stopala, temperaturnom razlikom vode i tijela, dolazi do jake reakcije na krvne sudove – kapilare koji se skupe, koža poblijedi i dolazi do osjećaja hladnoće. Nakon toga dolazi proces širenja kapilara, te onda kroz kapilare protiče više krvi, pa je i cirkulacija bolja.Kratkotrajni hladan utjecaj vode povećava broj crvenih i bijelih krvnih zrnaca i hemoglobina (krvni pigment, krvno crvenilo, sredstvo koje stvara krv). Zatim povećava nadražljivost senzitivnih i motornih živaca i poprečnoprugaste muskulature. Umjereno stimulira tijelo, djeluje osvježavajuće, redukuje zamor, djeluje nadražajno na centralni nervni sistem i psihu, izaziva osjećaj svježine te povećava fizičku i mentalnu radnu sposobnost.