petak, 6. svibnja 2011.

7. maj - Dan džamija

Sedmi maj u Bosni i Hercegovini se obilježava kao Dan džamija. To je podsjećanje na sve srušene i devastirane džamije u protekloj agresiji na našu domovinu. To je i prilika da mi preispitamo svoj odnos prema Allahovim kućama - džamijama.
U hadisu kojeg bilježi Ibn ebi Šejbe Poslanik, a.s., kaže: “Gradite džamije u što većem broju.” Ibn Madze prenosi hadis u kome Muhammed a.s. kaže: « Ko sagradi dzamiju Allaha radi kao pticje gnijezdo ili jos manje, Allah ce mu sagraditi kucu u dzennetu

Prvi muslimani su ovo doslovno shvatili te su se nadmetali u ovom hairli poslu nastojeći uložiti što više truda i imanja kako bi gradnjom džamija omogućili širenje islama. U prvo vrijeme, džamije su bile prije svega mjesta za klanjanje, učenje Kur’ana, spominjanje Allaha, ali isto tako su bile i škole, i mjesta za sva hairli dogovaranja. Nekada su džamije bile centri oko kojih su se vrtjele sve aktivnosti.

Danas se naš odnos prema džamijama potpuno promijenio.Žalosno je da su naše džamije ovako zapostavljene. Dođemo u džamiju na Bajram, teraviju i poneku džumu, ne vodimo nikakvu brigu o održavanju, popravljanju i čišćenju svoje džamije. Skoro da je nevjerovatna ravnodušnost većine prema posjećivanju i održavanju džamija. Šta je to s nama. Zar ne želimo biti u skupini onih za koje Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže:

إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ ۖ فَعَسَىٰ أُولَٰئِكَ أَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ [٩:١٨]
"Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji molitvu obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu." (Et-Tewbeh, 18.)
Na kakvom smo mi putu, ako svoje džamije u širokom luku zaobilazimo, ako u njima namaze ne klanjamo, ako zekat ne dajemo i ako se Božijih stvorenja više bojimo nego njihovog Stvoritelja. Pogrešan li je to i sraman put.

Razloge i opravdanja možemo tražiti ali ih nećemo naći. Jednostavno razlozi su tu u nama, u našem odnosu prema ovoj uzvišenoj vjeri, i našem pomanjkanju svijesti o pripadnosti i obavezama ummeta islama.
Džamija treba da igra centralnu ulogu u našim životima i našim aktivnostima.

Brojni su hadisi Vjerovjesnika, s.a.v.s, koji podstiču vjernike na posjećivanje džamija i klanjanje namaza u njima. Spomenut ćemo samo neke:
Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: Kad god neko ode u džamiju – jutrom ili naveče – Allah mu pripremi mjesto u Džennetu, koliko god puta ode ujutro i naveče.

Ebu Hurejre, r.a, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: Ko se kod svoje kuće očisti a zatim ode u jednu od džamija da obavi jedan od Allahovih farzova, jednim korakom mu se oprašta grijeh a drugim podiže stepen (u Džennetu).
Abdullah b. Omer, r.a, prenio je od Poslanika, s.a.v.s: Namaz obavljen u džematu je vredniji od namaza pojedinca za dvadeset sedam puta.

Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: Sedam vrsta ljudi će biti u Allahovom hladu na dan kada nikakvog drugog hlada – osim Njegovog – neće biti: pravedan vladar, mladić koji odraste u pokornosti Allahu, osoba čije je srce stalno vezano za džamiju, prijatelji koji se vole isključivo u ime Allaha, sastaju se i razilaze samo u ime Njega, čovjek kojega lijepa i ugledna žena pozove na blud, a on kaže: Ne, ja se bojim Allaha!, čovjek koji udjeljuje sadaku tako da mu lijeva ruka ne zna šta je udijelila desna i čovjek koji se sjeti Allaha u samoći pa mu oko zasuzi!
Dzamije treba graditi, ali ih treba i posjecivati. Sa munare treba da se cuje ezan, ali mu se treba i odazvati. Najljepsi ukras jedne dzamije jesu klanjaci, zato natjecimo se da i mi budemo taj dzamijski ukras.Nemojmo ostavljati i napuštati Allahovu kuću.Neka nam uvijek budu na pameti riječi Allahovog Poslanika s.av.s. kada kaže :,,Kada vidite nekoga da redovno posjećuje džamiju ,svjedočite da je musliman,,