srijeda, 11. kolovoza 2010.

O RAMAZANU I POSTU

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Hvala Allahu uzvišenom,Koji nam u Ramazanu daruje nebrojene blagodati, Koji nas obasipa svojom milošću, oprašta grijehe,uvećava naše ibadete i nagradu za dobra djela. Neka je salavat na Njegovog miljenika, Muhammeda, alejhisselam, na njegovu časnu porodicu i na njegove ashabe.
Na početku smo blagoslovljenog - mubarek mjeseca Ramazana. U ovom odabranom mjesecu mi muslimani, pored drugih, izvršavamo i jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti - dužnost posta.Post je izraz pokornosti. To je dokaz sposobnosti da se upravlja svojim prohtjevima. Post je, jednom riječju, vrhunski ibadet.
O postu je teško govoriti.On se treba doživjeti.Tako jedino možemo ispitati svoju odlučnost i snagu da ustrajemo,i pored toga što smo gladni i žedni,na putu pokornosti Svemogućem Stvoritelju.O postu najviše saznajemo posteći. Shvatiti vrijednost i veličinu trenutka iftara može samo onaj ko je dan proveo posteći.To je trenutak njegove radost zbog još jednog velikog uspjeha koji je postač ostvario na putu pokornosti Bogu.
U 183. ajetu sure El-Bekare, Allah dž.š. nam otkriva smisao posta:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ [٢:١٨٣]
- O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste bili bogobojazni.
Smisao posta jeste u postizanju naše bogobojaznosti. Mi postimo da bismo postigli svijest o Bogu, da bismo mislili na Njega, da bismo se uspješnije očistili i čuvali od grijeha.
Islamski post zahtijeva snagu volje i mnoga odricanja. On podrazumijeva podnošenje određenih teškoća, suzdržavanje od jela, pića i drugih užitaka tokom dana u ime Allaha dž.š.
Pa ipak, iskreni ga mu’mini s radošću dočekuju i s lahkoćom isposte.Svako od nas ko se punim svojim bićem predaje postu doživljava čudesnu snagu, blagost i smirenost. U našem postu izoštrava se naša svijest o nama samima kao Božijim stvorenjima. Kao postači, mi dublje doživljavamo ljepotu egzistencije koju nam dariva Milostivi Bog. Kao postači, dok čekamo iftar, mi jasnije vidimo ljepotu Božijih blagodati.
Dok postimo, mi u čaši vode i u jednom zalogaju hrane, kao na dlanu, vidimo Božiju milost. Dok postimo i čekamo iftar, mi se najvjerodostojnije osvjedočujemo u našu nemoć i egzistencijalnu ovisnost o našem Stvoritelju.
Zato je Ramazan prilika da se očistimo i približimo Njegovoj milosti, da se posvetimo dobročinstvu, da suosjećamo sa onima koji su u nevolji, da pomažemo ljudima…
Neka nam i ovaj Ramazan donese mnogo radosti, lijepih trenutaka, Allahovih blagodati i sreće.RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!