četvrtak, 19. kolovoza 2010.

Kako iskoristiti blagodati Ramazana

Muhammed a.s. je rekao: "Da moj ummet zna koliko u Ramazanu ima dobra poželio bi da čitava godina bude Ramazan!"
Mi smo dužni da u svojim kućama i sredinama oživimo duh Ramazana i da taj veličanstveni doživljaj prenesemo i na svoje bližnje. Mjesec Ramazan je skupocjen mjesec, i njegovi dani i noći, sati i minute imaju veću vrijednost u odnosu na one izvan njega. Tako i djela koja se počine u tim vremenima imaju veću vrijednost, pa će i nagrada za njih biti veća.
Džennet ima osam vrata i na svaka od tih vrata ući će oni koji su radili djela koja su primjerena tim vratima. Jedna vrata se zovu Rejjan i na njih će ući samo postači.
U Ramazanu tijelo gladuje, a duša se hrani obilno - slatkom, ukusnom i zdravom hranom, što joj podaruje snagu i zdravlje. Tako je i post, kao sastavni dio te hrane, snaži i jača, čini je sposobnijom za zadaću za koju je zadužena, onako kako i fizički napor i vježba tijelo čini snažnijim i sposobnijim za djela koja su njemu primjerena. Stoga čovjek, naročito dok je u stanju posta, treba da vodi računa da duši svojoj ne servira nečistu hranu, onu koju je Allah zabranio i koja duši uzrokuje bolest.
Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: \"Mnogo je onih koji poste a od svog posta nemaju ništa osim gladovanja. Mnogo je onih koji klanjaju noćni namaz (teraviju) a od svog namaza nemaju ništa osim toga što su ostali budni.\"
Dakle postač mora naročito obratiti pažnju da sačuva svoj post, tj. da ga ne pokvari nekim neprimjerenim postupkom, pa da mu od posta ostane samo uzaludno gladovanje.
Sve ima sebi primjeren post: post za oči je da ne gledaju ono što je zabranjeno; post za uši je da ne slušaju ono što ne valja; post za ruke je da ne dohvaćaju ono što nije dopušteno; post za noge je da ne idu tamo gdje ne treba; post jezika je da ne govori ništa ružno, i da ne ogovara... Tako posti musliman i Ramazan shvata iznimnom prilikom dolaska do velikog dobra.
Musliman uz Ramazan treba biti posvećen svakome dobru, proizvoditi dobro, nastojati da mu nijedno dobro ne promakne. Posebno treba pokazati pažnju prema siromašnome, jer jedan od smislova posta jeste i taj da se čovjek navede na razmišljanje o onome ko nema dovoljno za hranu, čija djeca gladuju, da se u njemu pobudi suosjećanje sa njim.
"Allah nekom od vas", kaže Poslanik, a.s., "uzgaja zalogaj hljeba ili datulu, koju je dao kao sadaku, onako kako neko od vas uzgaja devče, pa to postane kao planina veliko!"
Svako učinjeno djelo na ovome svijetu poprima određeni oblik na Ahiretu i čovjek će se s tim djelom susresti. Učenje Kur'ana će, naprimjer, poprimiti oblik lijepog ljudskog stvorenja s kojim će se čovjek tamo družiti. Zato je posebno lijepo što više uz ramazan učiti Kur'an, unositi se u taj sadržaj, nastojati ga upiti u se, kako bi nas on prožeo.
Za svako dobro koje kao postači učinimo Allah nam uvećava nagradu, pa čak i obične svakodnevne radnje ubraja u ibadet.U jednom hadisu Muhammed s.a.w.s. je rekao:
"Postačevo spavanje je ibadet, njegova šutnja je tesbih (veličanje Allaha), njegovo djelo se udvostručava, njegova dova se prima, a grijesi mu se opraštaju".