srijeda, 25. kolovoza 2010.

Bitka na Bedru

Događaji iz islamske povijesti nam pružaju brojne pouke i poruke koje mu'mini prihvataju i kojima se oni u svakodnevnom životu koriste.Takav jedan događaj je i bitka na Bedru koja se desila druge godine po hidžri i u kojoj su muslimani predvođeni Poslanikom s.a.v.s. izvojevali veoma značajnu pobjedu. U suri Alu Imran Allah dž.š. kaže:
وَلَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ وَأَنْتُمْ أَذِلَّةٌ ۖ فَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni, zato se Allaha bojte, da biste bili zahvalni. (Alu-‘ Imrân, 123)


Tog dana, 17. ramazana, muslimanski neprijatelji su imali tri puta više boraca koji su bili neuporedivo bolje naoružani i opremljeni za borbu. U Kur’anu, a.š., se napominje da je Allah, dž.š., poslao meleke da pomognu mu’minima ali nakon što su oni iskazali svoju iskrenost u vjeri i spremnost na najveće žrtve. Meleki su sami mogli pobijediti ali se traži čovjekova spremnost, odlučnost, hrabrost i ustrajnost.

Borili su se na Bedru, Resulullah i ashabi, potvrdili su i dokazali, koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Znali su da je Allah, dž.š., na strani onih koji nose iman u svom srcu.

Allah, dž.š., u Kur’anu, a.š., iznosi jednu povijesnu istinu koja glasi:

كَمْ مِنْ فِئَةٍ قَلِيلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثِيرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ مَعَ الصَّابِرِينَ …
Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima. (El-Bekare, 249)

Resulullah i ashabi izašli su na Bedr da se suprostave sili i nasilju, da izmijene povijest, da otvore put istinskoj vjeri, slobodi, pravdi, milosrđu i humanizmu. U svom govoru prije bitke Allahov Vjerovjesnik, s.a., ne daje ashabima genocidna , krvava i rušilačka uputstva, nego im se sasvim mirno obraća ovim riječima:

“Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Podstičem vas da čuvate islam! Allah vas na to upućuje! Odvraćam vas od nasilja, a i vaš Stvoritelj vam to zabranjuje. Allah je Uzvišen, istinu naređuje i iskrenost propisuje. On daje dobro onima koji ga zaslužuju, prema stepenu koga imaju kod svoga Stvoritelja. Ljudi se međusobno po dobru odlikuju i spominju. Došli ste na Bedr, na mjesto istinskog iskušenja, kad Allah prima samo ono djelo kojim je On zadovoljan. Pomoću strpljivosti, Allah u odlučnim momentima otklanja brigu i spašava ljude od nevolje i tuge. Strpljivošću se postiže spas na obadva svijeta. Pazite na dužnosti koje vam je Allah u Kur’anu propisao, ne zaboravite obaveze kojim vas je On svojim ajetima poučio. Odlučno se prihvatite djela kojima će vaš Gospodar biti zadovoljan. Pokažite svoj iman pred svojim Stvoriteljem i, na ovome mjestu, na Bedru, zaslužiće te Njegovu milost i oprost koji vam je obećan. Allahovo obećanje je istinito. Njegova zaštita je naša snaga i sigurnost. Samo Njega molimo za pomoć, u Njega se uzdamo i Njemu se vraćamo. Neka Allah oprosti meni i mu’minima.”

Ovaj Vjerovjesnikov govor ima veliko duhovno i moralno značenje. Mu’mini se uzdaju u Allahovu, dž.š., pomoć i dovu čine, kao što je dovu proučio i Muhammed, s.a., na Bedru, a ona glasi:

“Allahu moj! Podari mi obećanu pobjedu. Ako me neprijatelj pobijedi, zavladat će zabluda i nasilje i neće više biti onih koji će islam čuvati.”

Dova je bila primljena, bitka dobijena jer su ashabi u nju ušli snagom i žarom svoje vjere. Na putu do Istine i slobode, mu’mini nikada neće iznevjeriti, niti odstupiti, niti se pokolebati. Muhammed a.s. kao oličenje istine, svjetiljka koju Gospodar Uzvišeni šalje sa istinom ostvaruje veliku pobjedu.Na bedru je, dakle pobijedila istina nad neistinom. Na ovom bojištu je zauvijek završio Ebu-Džehl, veliki neprijatelj istine, a mislio je da njegovoj moći i sili nema kraja. Svi ebu-džehli svijeta završavali su i završit će sramno i bijedno na nekom svom bojištu, jer Bedr je simbol sjajne pobjede Istine, ali i simbol neumoljivog poraza zablude. Allah, dž.š., u Kur’anu kaže:
إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ ۖ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللَّهِ الْغَرُورُ...

…Obećanje Allahovo je Istina. Zato neka vas nikako ne zavara život na ovome svijetu i neka vas šejtan ne pokoleba u vašoj odanosti Allahu. (Lukmân, 33)

Brojne su pouke i poruke Bedra,već stoljećima muslimani crpe te pouke i svake godine iznova sjećaju se ovog izuzetnog događaja.
1.Muslimani su dobili konkretnu Allahovu pomoć u vidu meleka koji su se borili protiv nevjernika.Zahvaljujući toj pomoći došlo je do sjajne pobjede.Allah je u srca vjernika ulio smirenost i hrabrost a u srca nevjernika ulio je ogromni strah, zašto?
Zato što su muslimani krenuli u borbu za istinu, pravdu, krenuli su ,dakle u borbu za Uzvišene ideale. Kad god se čovjek u teškim trenucima bori za istinu može se nadati i pouzdati u Božiju pomoć.
2.Ova pomoć dolazi nakon potvrđene spremnosti mu’mina na žrtvu, njihove velike hrabrosti i odlučnosti.Kad god je vjernik na Allahovom putu spreman na velike napore i žrtve, može očekivati da će mu Allah dž.š. na tom putu pomoći.
3.Iako su se Muslimani u ovoj bici bili malobrojniji i slabije naoružani, oni imaju najjače oružje koje njihovi neprijatelji nemaju a to je tevvekul, pouzdanje u Allaha i dova. To je oružje koje vjerniku donosi sigurnu pobjedu i izlaz iz svake situacije.
4.Jedna od poruka Bedra sadržana je u Vjerovjesnikovim riječima, koje je izgovorio vraćajući se kao pobjednik sa Bedra:

“Vraćamo se iz male u veliku bitku, a to je borba sa samim sobom.”

Ove Resulullahove riječi ukazuju nam na to da borba sa svojim slabostima, porocima i lošim navikama mora trajati cijeloga života. Oni koji savladaju svoju oholost, sebičnost, škrtost, umišljenost, oni koji moralno žive i islamske dužnosti izvršavaju, oni su pobjednici na svom vlastitom bojištu. U borbi sa samim sobom, mu’minovo oružje je iman. Na ovom putu, musliman doživljava i osjeća ljepote i vrednote svoje vjere, kao što osjeća slast idraž pobjede, istinske pobjede na svom vlastitom “Bedru”. Ta pobjeda zove se: iman , istina, pravda, sloboda, plemenitost, humanost, solidarnost, milosrđe.
Obavljati namaze, postiti, davati zekat, sadekatu’l-fitr i druge islamske dužnosti izvršavati, sve su to pobjede i uspjesi koji imaju trajnu vrijednost i značaj.