četvrtak, 29. prosinca 2011.

Nova godina

Draga braćo i poštovane sestre, danas ćemo govoriti o dočeku nove godine, o tome kakav je stav islama po ovom pitanju, a kakvo je naše ponašanje.Uzvišeni nas Allah jasno u Kur’anu upozorava na našu slobodnu volju, na mogućnost da izaberemo svoj put, da li ćemo biti vjernici ili nevjernici, ali isto tako nam jasno ukazuje da će mo prema našem izboru biti i nagrađeni odnosno kažnjeni.

"A vi se, pored Njega, klanjajte kome hoćete! "Reci: "Stradaće uistinu oni koji na Sudnjem danu izgube i sebe i porodice svoje. Eto, to je pravo stradanje!" (Ez-Zumer 15.)

Uskoro nastupa nova 2012. godina, noć za koju je najprikladnije kazati-najluđa noć, zbog blesaluka, mahnitluka, baksuzluka, i svega sličnoga što se u njoj radi i govori, kako bi imala upravo epitet najluđe noći. Mnoga naša braća i sestre povodom obilježavanja nove godine pohrle u razne diskoteke, kahvane, na ulice, trgove, kako bi bili u trendu i na najluđi način dočekali Novu godinu.

Ista ta braća i sestre nemaju pojma , niti ih je briga, što time čine brojne harame kao što su upotreba alkohola, razgolićavanjei sl. I, šta dobiju time što tu najluđu noć provedu u mahnitluku i stanju da ne znaju za sebe?
Ništa drugo do: prazne džepove, i mnogo grijeha zarađenih, što zbog ružnih riječi koje izgovore te noći, što zbog djela koja učine, pogotovo što alkohol šeta po mnogim tijelima u neizmjernim količinama, što zbog izgubljenih života u toj noći, upravo izgubljenih zbog prije navedenih razloga.

Zar nije poražavajuća činjenica da poslije nove godine imamo takve izvještaje iz MUP-a,i Hitne pomoći, brojne tuče, povrede, predoziranost drogama, ili slučaj kad je dijete od devet godina završilo u Hitnoj pomoći, jer je unijelo u organizam previše alkohola. I, danas će mnogi roditelji reći: Nije to moje dijete...


A jesu,to su upravo naša djeca, koja završavaju u Hitnoj pomoći zbog previše alkohola u organizmu, koriste drogu, psuju, ne poštuju starije;koja kradu, lažu, a mi to nekako sve mirno posmatramo, sve dok se ne tiče nas samih.
Kad imamo ovcu ili goveče, nećemo ih pustiti da lutaju kud hoće, nego vodimo brigu o njima, sve s ciljem da ih ne izgubimo, a s druge strane vlastitu djecu smo pustili da idu kud hoće i da rade šta hoće, i ne brinemo se o njima.Zar nam spomenuti ajet s početka ne daje dovoljno opomene.

"Stradaće uistinu oni koji na Sudnjem danu izgube i sebe i porodice svoje. Eto, to je pravo stradanje!"

Ili, iz hadisa u kojemu je Allahov miljenik rekao: “Kada Allah dž.š. odluči da uništi roba, od njega oduzme stid, a kada od njega oduzme stid, on postaje omržen, a kada postane omržen od njega se oduzme povjerenje, a kada se oduzme povjerenje, on postaje prevarantom, a kada postane prevarantom, od njega se oduzme milost, a kada se od njega oduzme milost, on postaje prokletim, a kada postane prokletim, od njega se oduzima veza sa islamom!”

U vremenu u kojem živimo stid kao sastavni dio vjere, postaje sve više misaonom imenicom, dok bezobrazluk i nemoral postaju vrijednosti koje posjeduje, nažalost,sve više muslimana… Time se oponašaju oni koji slijede neku drugu vjeru, ili oni koji nemaju nikakve vjere, a nama je to strogo zabranjeno…

Poštenje i pokornost Uzvišenom postaje osobina rijetkih, ali iskrenih sljedbenika časnog islama. Žalosno je da se slijede strasti i prohtjevi i da se živi samo zato da bi se što više provodilo, a malo se vodi računa o moralu, odgoju i čestitosti.

Sve gore rečeno treba imati na umu kao opomenu da se priberemo i dođemo sebi, da čuvamo sebe i svoje porodice od vatre čije će gorivo biti ljudi i kamenje.