petak, 2. prosinca 2011.

HIDŽRA II

Hidžra je bila historijski podvig Allahovog Poslanika i ashaba. Poslije hidžre, historija je počela teći drugim tokom. Mnogi ashabi su pokazali neviđenu hrabrost i odanost prema svom Poslaniku kao što je to bio Alija r.a., koji je i po cijenu svog života legao u postelju Allahovog Poslanika da dočeka mušrike.
Hazreti Omer je pokazao svoju hrabrost izazivajući mušrike da mu stanu na put. Omer nije žalio sebe niti svog života, bio je spreman za islam i svoj život dati. Ovakav njegov stav je ulio strah u srca nevjernika.
Ebu Bekr kreće sa Allahovim Poslanikom i podnosi sve tegobe puta, pazi na njega i čuva ga i od ljudi i od životinja.
Primjeri ovih plementih ashaba kao i mnogih drugih nas uče kako se uistinu voli Allah i Njegov Poslanik, nije to bila ljubav samo na riječima nego je to bila ljubav i na djelima.

Hidžra obiluje mnoštvom interesantnih momenata koji nam mogu biti jasan pokazatelj i smjernica kako da volimo i slijedimo Našeg poslanika s.aw.s.

Želim navesti i ovaj interesantan događaj. To je momenat kada se Poslanik i Ebu Bek skalanjaju u pećinu Sevr, a za njima idu mušrici. Kada su Poslanik i Ebu Bekr ušli unutra Uzvišeni Allah šalje goluba da svije svoje gnijezde na ulazu u pećinu, a pauk je ispleo mrežu na samom ulazu kako bi zavarao tragače. U ovom momentu Ebu Bekr nije strahovao za sebe, bojao se za Poslanika. Ušavši u pećinu začeplja sve rupe iz kojih bi mogao izaći kakav smrtonosni škorpion, ili zmija otrovnica. Dok ovo radi Ebu Bekr drhće od straha i pita se šta ako ih dušmani nađu, ako uhvate Poslanika, zasigurno će ga ubiti. Njegov nemir se još više povećava kada začu topot kopita njihovih konja te začu glasove. Dojahaše do pećine te baciše pogled prema njoj i vidješe paučinu na ulazu, a golub je mirno sjedio u svom gnijezdu. Zbog svog kibura nisu sjahavali sa konja, a da su sjahali ugledali bi Poslanika i Ebu Bekra. Ebu Bekr gleda u noge njihovih konja, dok ga nemir još više obuzima i baca prema Poslaniku poglede prepune straha. Poslanik vidi njegovu uznemirenost i njegov strah te ga umiruje riječima: “Šta misliš, Ebu Bekre o dvojici s kojima je Allah treći?!
Šta misliš, Ebu Bekre o meni i o tebi, a Allah je uz nas. Može li nam se nešto desiti? Može li nam neko nauditi? Ebu Bekr ga gleda dok riječi Poslanika silaze kao mehlem na njegovo srce umirujući ga. Musšrici još malo postajaše, okrenuše se i odoše. Ovaj događaj, ova pouka se nalazi spomenuta u Kur’anu gdje Allah kaže:

“Ako ga ne pomognete, pa doista ga je pomogao Allah kad su ga protjerali oni koji ne vjeruju, drugog od dvojice - kad su njih dvojica bili u pećini, kad reče drugu svom: "Ne žalosti se! Uistinu, Allah je s nama." Tad je spustio Allah smirenost Svoju na njega i pojačao ga vojskama koje niste vidjeli. I učinio je riječ onih koji ne vjeruju, najdonjom, a Riječ Allahova - ona je gornja. A Allah je Moćni, Mudri. (Et-tevbe, 40)
Ovo je primjer iskrenog pouzdanja u Allaha Uzvišenog, primjer vjere u Njegovu pomoć i oslanjanja na Njega u najtežim momentima. To je ujedno jasan dokaz istinitosti Poslanikove misije. U tim kritičnim momentima on je smiren, jer zna da ga Allah koji ga je poslao kao milost ljudima neće ostaviti niti napustiti. Da li ćemo ovakvu smirenost naći kod onoga koji sebi lažno pripisuje poslanstvo, naprotiv nećemo. Ono što ulijeva ovakvu smirenost u srce Poslanika jeste dubok iman u Allaha i Njegovu milost.
Ovo je i za nas pouka da i mi u sličnim situacijama se moramo uzdati u Allaha, jer ako je Allah sa nama niko nas ne može pobijediti, niti nam iko može nauditi. Allah Uzvišeni kaže:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا ﴿٢﴾ وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ
“A ko se boji Allaha - načiniće mu izlaz, i opskrbiće ga otkud ne računa. A ko se uzda u Allaha - pa On mu je dovoljan…

Želim nas podsjetiti i na 10. dan muharema koji pada u ponedjeljak, a koji se naziva Jevmu- ašura. To je dan u kojem su se mnogi poslanici spasili problema i nedaća, dan koji treba provesti u postu ,jer će post ašure , ako Bog da biti razlog praštanja grijeha. Poslanik s.a.w.s. nam je preporučio da postimo 9,10, i 11. Dan muharema, tj. Ovu nedjelju, ponedjeljak i utorak, pa ko hoće, lijepo je da te dane provede u postu.
Muhammed a.s. je rekao:
"Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)

Molim Allaha Uzvišenog da se okoristimo ovim poukama koje smo čuli, da iskoristimo novu muslimansku godinu bolje nego li prošlu, da nam Allah poveća ibadete u njoj, a da nas udalji od harama i svega onoga što je loše.