subota, 15. listopada 2011.

Gubljenje bereketa zbog grijeha

Kao što pridržavanje Allahovih granica u pogledu halala i harama donosi brojne koristi kao što je povećanje bereketa i Allahovih dž.š. blagodati ljudima ,tako i kršenje tih granica dovodi do brojnih teških posljedica.
Griješenje uništava bereket. Sve štete na dunjaluku i Ahiretu nastaju zbog grijeha. Šta je to drugo do grijeh, izvelo Adema i Havu iz Dženneta, kuće blagodati, ljepote, radosti u kuću boli, tuge i nedaća. Šta je Iblisa izvelo i istjeralo iz nebeskog carstva? Zbog svoje oholosti i nepokornosti milost mu je zamijenjena prokletstvom, ljepota ružnoćom, Džennet Vatrom koja se potpaljuje, a iman kufrom. Šta je to uništilo mnoge narode prije nas,i šta je mnogim ljudima prouzrokovalo patnju i na ovom i na budućem svijetu. Nema sumnje da sve što ih je snašlo i uništilo da su to njihovi grijesi.

Uzvišeni Allah kaže:
وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ ﴿٧﴾
’I kad je Gospodar vaš objavio: ’Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti’.’’
(Ibrahim 7)

Čovjek nikada neće biti u stanju pobrojati Allahove blagodati.Na to upućuju sljedeće kur'anske riječi :
وَآتَاكُم مِّن كُلِّ مَا سَأَلْتُمُوهُ ۚ وَإِن تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لَا تُحْصُوهَا ۗ إِنَّ الْإِنسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ ﴿٣٤﴾

‘’I daje vam od svega onoga što od Njega tražite, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih pobrojali - Čovjek je, uisitnu, nepravedan i nezahvalan.’’
(Ibrahim, 34)

Zbog svoje nezahvalnosti i nepravde čovjek često zapada u nevolje,jer nezahvalnost Allahu dž.š. na Njegovim blagodatima uzrokuje njihovo gublljenje.Allah dž.š. kaže:

وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَن كَثِيرٍ ﴿٣٠﴾
‘’Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaradili, a On mnoge i oprosti.’’ (Eš-Šura 30)

Od Abdullaha ibn Omera, r.a., prenosi se da je rekao:„Došao nam je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: „Skupino muhadžira, kada budete iskušani sa pet stvari, a utječem se Allahu da ih doživite: Neće se pojaviti razvrat u jednom narodu pa ga oni budu javno činili, a da se među njima neće pojaviti epidemije i bolesti kojih nije bilo među njihovim prethodnim generacijama. Neće zakidati na kantaru i vagi, a da neće doživjeti suše, manjak opskrbe i nepravdu vlasti. Neće uskratiti zekat na svoje imetke, a da im se neće uskratiti kiša sa neba, a da nije životinja ne bi ni padala. Neće narušiti ugovor sa Allahom i Njegovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, a da im Allah neće nametnuti neprijatelja mimo njih i da neće uzeti dio onoga što im je rukama. Neće njihove vođe izbjegavati suđenje po Allahovoj vjeri i mijenjati ono što je Allah objavio, a da Allah neće dati da međusobno iskale svoju silu.“ (Ibn Madže, Hakim)
Zar ,braćo,nismo svjedoci da su se već obistinile riječi našeg Vjerovjesnika.Ovo sigurno čeka one koji ogreznu u grijehu.
Iskreno pokajanje spašava čovjeka od još većeg zla i poniženja. U suri EL-Furkan Allah dž.š. kaže:
‘...ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je.’’ (El-Furqan 68-70)
Osim iskrenog pokajanja spas za vjernika je i u iskrenoj dovi.
Dova je jedan od najvećih povoda za odbacivanje neugodnosti i postizanje traženog. Dova je jedan od najkorisnijih lijekova. Ona je neprijatelj iskušenja i nedaća. Bori se protiv njega, i liječi ga i sprječava njegova nastupanja, i olakšava ga kada dođe. Dova je oružje vjernika.
Od Ibn Omera, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Dova koristi za ono što je nastupilo, a i ono što nije nastupilo. Zato se, Allahovi robovi, držite dove!“ (Ahmed, Hakim)
Zato,braćo okanimo se grijeha,svoju dušu očistimo iskrenim pokajanjem i dovom,a svoj boravak na dunjaluku oplemenimo dobrim djelima.