četvrtak, 8. rujna 2011.

Ne zaboraviti svoje obaveze

Draga i poštovana braćo, danas ćemo poslušati nekoliko savjeta kako u ovom vremenu prepunom iskušenja ne zaboraviti na svoje obaveze prema Allahu. Savjet nam je svima potreban jer smo u kušnji modernoga vremena oličenoj u svakodnevnom pritisku posla, učenja i raznih drugih obaveza.
Zaista je ovo vrijeme brzine i žurbe. Svi bi htjeli da urade, nauče, zarade više, pa još više i opet više.
Kako u ovom vrtlogu ne zaboraviti na Allaha, Dragog, Plemenitog, Gospodara? Šta učiniti da nam se srca naša ne ispune težnjama ka materijalnim koristima, ka gomilanju bogatstva, ka neobuzdanim strastima, već da u njima ostane iskrena vjera u Allaha, iskrena ljubav, predanost i poslušnost prema Njemu i Njegovu poslaniku Resulullahu, Muhammedu, alejhisselam?
Ovo su pitanja koja trebaju interesovati i mene i tebe. Nemoj potcijenjivati ovo! Shvati da nikako ne smiješ na Allaha zaboraviti radi posla jer zaborav na Allaha neumitno briše iman iz ljudskog srca!
Uzvišeni nas Gospodar upozorava:
’’ Nemojte biti kao oni koji su zaboravili Allaha, Pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi grešnici’’.
Kako se sačuvati sveopšteg zaborava koji nas je obuhvatio?
Poslušat ćemo sljedeće savjete koji nam mogu pomoći da i u ovoj dunjalučkoj trci ostanemo pribrani i svjesni razloga svog postojanja na ovom svijetu.
*Prvi savjet:-Probaj odsad za promjenu, da se svaki dan družiš sa Kur'anom i njegovim prijevodom. Zaista je islam uzvišeni vjera koja obuhvata sve segmente života, odnosno vjera koja predstavlja jedan zaokružen sistem, način cjelokupnog života kako jedne jedinke tako i cijeloga društva. Kao što se nijedan ozbiljan posao ne može obavljati bez odgovarajuće literature tako je i nama potreban ''udžbenik islamskog života'', konkretan podsjetnik i konkretna uputa, a to je Kur'an, Allahova Knjiga.
S obzirom da, vjerovatno, imaš malo raspoloživog vremena zbog raznih obaveza na poslu, u porodici, u školi itd., preporučujem ti da nastojiš svaki dan proučiti iz Kur’ana makar nešto, a ako ne znaš čitati arapski, onda da pročitaš bar dvije stranice prevoda i da se trudiš savladati arapsko pismo, kako bi bio u stanju čitati Allahovu knjigu.
Kur’an učvršćuje srca vjernika i povećava njihov iman, pojačava volju za životom, aktivnošću i dobrim djelima. Onaj ko se redovno druži s Kur’anom njegovo srce je živo, ne obuzima ga depresija ,bezvoljnost i pesimizam.
Učenje Kur’ana predstavlja lijek i zaštitu od raznih bolesti, i psihičkih i fizičkih. Ali, pošto je najvažnije svojstvo Kur'ana to da te upućuje na pravi put, trebaš se truditi i da razumiješ njegove upute i da ih u svakodnevnom životu primjenjuješ.
Ovdje uopće nije bitna količina već su bitni kontinuitet i kvalitet učenja i proučavanja Kur'ana. Naime, nećeš mnogo postići ako jedan dan proučiš i iščitaš dvadeset stranica, a onda narednih mjesec dana ne uzimaš Kur'an u ruke. Ne, nemoj nikako to raditi jer je Kur'an, poslan zbog toga da bi te stalno, svakodnevno, podsjećao na tvoga Stvoritelja i Gospodara i Sudnji dan, te upućivao na pravi put u ovome životu.
Ako budeš tako činio svaki dan, to će te sačuvati da,zbog plime svakodnevnog života, zaboraviš na Svoga Stvoritelja i obaveze koje imaš prema njemu. Ako budeš svaki dan pročitao samo dvije stranice Kur’ana ,što će ti oduzeti samo desetak minuta, cijeli Kur’an ćeš poroučiti za manje od godinu dana, a nakon toga počni opet iznova i ne ostavljaj ga dok si živ. Budi uvjeren da za svaki pročitan harf slijedi Allahova nagrada.
** Drugi savjet: Nastoj da namaze klanjaš redovno, u njihovom vaktu. Pokušaj da svoje pauze u radnom vremenu isplaniraš tako da u njima i namaz obaviš, ako si to u stanju, potrudi se da ti nijedan namaz ne prođe, a ako budeš spriječen onda ga naklanjaj čim dospiješ i nemoj dozvoliti da prekineš sa namazom, jer za to nemaš nikakvog opravdanja.
Namaz, naravno, klanjaj smireno, koncentrisano i nastoj da ga shvatiš kao direktni razgovor sa Allahom jer on to uistinu i jeste (sjeti se hadisa gdje Resulullah, Muhammed, alejhisselam, kaže da je namaz mir'adž svakog vjernika). Trudi se da namaz ''srcem klanjaš'' uz osjećaj ljubavi i poštovanja prema svome Gospodaru.