četvrtak, 17. veljače 2011.

Muhammed a.s. - najljepši uzor

Draga i poštovana braćo, mi smo ušli u tzv. mevludski mjesec, mjesec u kome se intenzivnije sjećamo lika i djela posljednjeg Allahovog Poslanika. Već smo govorili o tome da je Muhammmed a.s., zapravo najveća milost koju je Uzvišeni Gospodar poslao ljudima, on je svjetlo, uputa i svjedok mu’minima na S. danu.
U mjesecu mevluda učimo mevlud, stihove i spjevove kojim se prisjećamo Poslanika a.s. I njegovi savremenici pisali su stihove o njemu poput Hasan ibn Sabita, a potom pjesnici iz gotovo svih naroda i na gotovo svim jezicima jer on je poslanik čovječanstvu. To je izraz ljubavi prema njemu. A iskazana ljubav prema Poslaniku a.s. je dobro koje će biti nagrađeno njegovim šefa'atom. Mevludski spjevovi su obuhvatili Poslanikov a.s. život u cjelini, kao i njegove oporuke i vasijjete. Oni imaju zadaću približiti Poslanika a.s. čovjeku. Imaju zadaću objasniti nam Poslanikov životni put kako bi upravo taj put bio životni put čovječanstvu.
Ako bi se, međutim, iskazivanje ljubavi prema Poslaniku a.s. svelo samo na učenje mevluda i kasida nikakva korist se ne bi postigla. Zato mevlud treba shvatiti kao sredstvo kojem je zadaća primaknuti nam, pojasniti i približiti čovjeka koji nam je uzor.
Uzvišeni Bog kaže:
لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

"Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje". /Ahzab,21/.
Svakom ko želi uspjeh na ovom i nagradu na svijetu onom, Poslanik a.s. je uzor. Mladi u Poslaniku a.s. mogu vidjeti odlučnog vršnjaka. Onoga koji ima cilj i zna put. On čuva stada po obroncima Mekke, vodi trgovačke karavane u daleki Šam, oličenje je povjerenja jer on je el - Emin. Iako mlad, on s.a.v.s. uključuje se u društvene tokove, rješava društvene probleme i okuplja ljude oko zajedničkog dobra. Mladi danas bi poput njega trebali biti društveno aktivni. Ne čekati da neko od nekud rješava problem ili probleme njihove već se odlučno uhvatiti u koštac sa izazovima vremena i života. Ako slijede Poslanika a.s. kao svog uzora mladi nisu društvu problem,nego sami rješavaju društvene probleme.
On je uzor pažljivoga muža, odgovornog oca, poslušnoga sina... Mi bismo, na način kako je njemu drago, obilježili njegov rođendan kad bi smo se poput njega porodici posvetili. On nas podstiče da to činimo, govoreći nam: "Najbolji između vas je onaj koji je najbolji prema svojoj ženi. One su vam se na vjernost predale pa prema njima budite pažljivi". „Ništa bolje ne možete svojoj djeci ostaviti od dobrog odgoja". Porodica je, to znamo, stub i temelj društva. Poslanik na njoj insistira riječju i djelom. Odrastao kao siroče nije imao priliku djelom nam pokazati kako se roditeljima služi, ali nas je naučio da je služiti roditeljima ravno borbi na Božijem putu.
Svesti Poslanikov a.s. rođendan samo na učenje mevluda, kao što je to kod nas uglavnom praksa neće dati nikakvu korist. Svakog rebiu-l- evvela u nama se treba roditi želja i odlučnost da oživimo poslanikov sunnet, da idemo stazom njegovom, da se trudimo da se pod njegovu zastavu šefa'ata na onom svijetu svrstamo. Poslanik Muhammed, a.s., nas poziva da poput njega tu temeljnu, osnovnu ćeliju društva gradimo kao temelj naše zajedničke i sretne budućnosti.
Od njega trebamo naučiti da je zadovoljstvo roditelja ustvari Božije zadovoljstvo. Od njega ćemo naučiti da je dobro odgojeno dijete trajno dobro. Od njega ćemo naučiti da je skladan brak džennet na ovom svijetu.
Ono što naučimo trebamo odmah u svom životu primijeniti i tako pokazati da volimo našeg Poslanika, znači djelom , a ne samo riječima . Uzvišeni nas Allah u Kur’anu upozorava:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُون]
"O vjernici, zašto govorite ono što ne radite". /Saf,2/