četvrtak, 21. listopada 2010.

Oporuka - vasijjet

Kada govorimo o duhovnom, odnosno vjerskom vasijjetu, ili pak, emanetu,šta treba svojim nasljednicima u emanet ostaviti najbolji nam je primjer Ibrahima a.s., Jakuba a.s, i Muhameda a.s. Kaže Uzvišeni Allah:
وَوَصَّىٰ بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَيَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَىٰ لَكُمُ الدِّينَ فَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ [٢:١٣٢]
"I Ibrahim ostavi u amanet (uvasijjeti) sinovima svojim a i Jakub: „Sinovi moji, Allah vam je odabrao pravu vjeru, i nipošto ne umirite drugačije nego kao muslimani!" (El-Beqare, 132)
Dakle, Ibrahim a.s, i Jakub a.s., - vječni uzori u vjeri, ostavljaju u emanet, vasijjet - oporuku - nipošto ne umirite drugačije nego kao muslimani! Šta to znači? To znaći, živite u duhu islama, istine i pravde, da bi vas u tom halu - stanju zatekao melek Azrail, da biste umrli kao muslimani. To je taj glavni duhovni vasijjet koji roditelji trebaju ostaviti svojoj djeci!
Jakub a.s., odgaja 12 sinova, ući ih i uz Allahovu pomoć upučuje na pravi put. I, kada duša dolazi do grkljana pita ih, želi bit isiguran, sta i kakvo potomstvo ostavlja iza sebe:
أَمْ كُنْتُمْ شُهَدَاءَ إِذْ حَضَرَ يَعْقُوبَ الْمَوْتُ إِذْ قَالَ لِبَنِيهِ مَا تَعْبُدُونَ مِنْ بَعْدِي قَالُوا نَعْبُدُ إِلَٰهَكَ وَإِلَٰهَ آبَائِكَ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ إِلَٰهًا وَاحِدًا وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ [٢:١٣٣]
"Vi niste bili prisutni kada je Jakubu smrtni čas došao i kada je sinove svoje upitao: „Kome ćete se, poslije mene, klanjati?" - „Klanjaćemo se" - odgovorli su - „Bogu tvome, Bogu tvojih predaka Ibrahima i Ismaila i Ishaka, Bogu jednome! i mi se Njemu pokoravamo!" (El-Beqare, 133)
Jasno je da Jakub a.s., želi do kraja biti siguran u izvršenje svoje misije na zemlji, ne samo kao Allahova vjerovjesnika, nego i kao roditelja koji iza sebe ostavlja svoje potomke. Dakle, važan je vasijjet - oporuka u duhu islama, da insan u miru napusti ovaj svijet!

Sigurno, najbolji vasijjet koji čovjek može ostaviti svojim nasljednicima je vasijjet koji su činili poslanici svojim potomcima, a u tome su ih slijedili čestiti mu'mini. Bio je to i vasijjet ashaba Allahovog Poslanika, a.s., koji bi pisali svojim nasljednicima: "Bismillahi, ovo je vasijjet toga i toga, nema boga sem Allaha, On nema sudruga. Svjedočim da je Muhammed, a.s., Božiji rob i Njegov poslanik. Zaista će doći sat u koji nema sumnje, i Allah će iz kabura sve proživjeti! Vasijjetim svojim nasljednicima i porodici da se boje Allaha, drže čvrste veze ljubavi među sobom, da se pokoravaju Allahu i Poslaniku, a.s., kao mu'mini. Vasijjetim im vasijjet Ibrahima, a.s., i Jakuba, a.s., svojim sinovima "Allah vam je odabrao vjeru i ne umirite osim kao muslimani."
Ovaj vasijjet je vasijjet i nama svima i pokazatelj, šta je najvrednije da ostavimo svojim nasljednicima, kako i kada to da uradimo. To je najbolji vasijjet! Tako rade pravi mu'mini!
Kada neko ostavlja oporuku materijalne prirode, tj. određuje šta će ko poslije njega naslijediti mora biti svjestan da on nije vlasnik ničega što posjeduje,stvarni vlasnik je Uzvišeni Allah.Za imetak koji mu je na dunjaluku povjeren na S. danu će račun polagati.Stoga mora dobro paziti da svojim nasljednicima nepravdu ne nanese tako što će nepravedno imetak podijeliti.Mnogi roditelji zavade svoju djecu zbog nepravedne podjele imetka,pa braća i sestre poslije smrti roditelja ne govore i žive u zavađi, a sve zbog roditeljske nepravednosti.
Muhammed a.s. nas upozorava: "Zaista čovjek i žena mogu raditi u pokornosti Allahu, dž.š., šezdeset godina i kada im se približi smrt učine nepravdu u vasijjetu, njihovo mjesto je vatra."
Musliman se treba čuvati nepravde prema bilo kome, a posebno kada su u pitanju njegovi bližnji, tj. njegova djeca i nasljednici.