petak, 1. listopada 2010.

Gubljenje vremena na nevažne stvari

Jedna od mnogobrojnih blagodati koje nam je Allah, dž.š., dao je vrijeme. Ovaj dar svi uživaju, iako nisu ni svjesni njegove veličine i vrijednosti za svakog čovjeka.

Allah, dž.š., je svakom od nas dao život i odredio nam vrijeme na zemaljskom poligonu da bi se pokazali, dokazali, te da bi nakon isteka tog dunjalučkog vremena i dunjalučkog nadmetanja svako od nas dobio ono što je zaslužio. Moramo imati na umu da nikome od nas nije dato na znanje koliko smo vremena dobili za dokazivanje na ovome svijetu, pa je zato jako bitno da svaki djelić vremena iskoristimo na pravi način.
Mnogi ljudi će svoju grešku, što nisu cijenili vrijeme i iskoristili ga na pravi način, uvidjeti tek u trenutku smrti, o čemu Uzvišeni kaže:

وَأَنْفِقُوا مِنْ مَا رَزَقْنَاكُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ يَأْتِيَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ فَيَقُولَ رَبِّ لَوْلَا أَخَّرْتَنِي إِلَىٰ أَجَلٍ قَرِيبٍ فَأَصَّدَّقَ وَأَكُنْ مِنَ الصَّالِحِينَ [٦٣:١٠]

I od onoga čime vas Mi opskrbljujemo udjeljujte prije nego nekom od vas smrt dođe, pa da onda rekne: "Gospodaru moj, da me još samo kratko vrijeme zadržiš, pa da milostinju udjeljujem i da dobar budem!" ( El-Munafikun, 10.)

Danas ne samo da ne znamo cijeniti vrijeme, ne znamo ga ni iskoristiti na pravi način ili bolje rečeno, mnogi svoje vrijeme provode u besposlici, dosadi i neaktivnosti.
Nedostatak vremena nam nije opravdanje što smo zapostavili svoje obaveze ili dio njih, i nemojmo da se time pravdamo. Ako samo jednu besposlicu bar donekle isključimo iz našeg života, dobićemo dosta slobodnog vremena, a samim tim i mogućnost da redovnije klanjamo i dolazimo u džamiju, da više vremena imamo za svoju majku, za svoje dijete, za svog komšiju.
Taj veliki kradljivac našeg vremena je televizija a u novije vrijeme i internet. Televizija nas sve više udaljava od stvarnosti, pa često volimo sjediti i gledati tv nego otići obići komšiju, rođaka, otići u džamiju i sl. Mada se na njoj nema šta posebno vidjeti. Gledamo sve i svašta, kako stari tako i mladi, što ima jako veliki uticaj na odrasle a posebno na odgoj naše djece. Na primjer, gledamo tri dnevnika jedan iza drugog što iznosi 90 minuta, da ne govorimo o brojnim emisijama i serijama koje nam jednostavno otimaju naše vrijeme. Zapitajmo se jesmo li ikad 90 minuta konstantno bili u nekom ibadetu? Ako i jesmo to je bilo rijetko, možda samo u toku ramazana. Za ovaj sahat i pol toliko toga dobra možemo uraditi u samo jednom danu. Možemo namaz u džematu češće klanjati, roditelje svoje obići, komšiju prvog posjetiti, svome dragom djetetu se više posvetiti.

Šejtan, prokleti, je držao sastanak sa svojim slugama gdje su razmatrali kako će što više čovjeku nauditi. U svom uvodnom govoru, obraćajući se svojim zlim slugama, šejtan je rekao: "Ne možemo spriječiti muslimane da idu u džamije. Ne možemo ih spriječiti da čitaju Kur'an i da znaju istinu. Ne možemo ih čak spriječiti da uspostave čvrstu vezu sa Allahom. Kada uspostave tu vezu sa Allahom, više nemamo moći nad njima.
Pa ih pustite da idu u džamije. Pustite ih da vode svoje živote,ali ukradite im vrijeme, tako da nemaju kad uspostaviti vezu sa Allahom. To je ono što
želim da postignete, sluge moje. Odvucite im pažnju od toga da se drže svog
Stvoritelja i da održavaju ovu bitnu vezu sa Njim tokom cijelog dana!"
"Kako ćemo ostvariti to?" viknule su sluge.
"Učinite ih zauzetim nevažnim stvarima u životu i izumite bezbrojne spletke da njihovi umovi budu zauzeti", odgovorio je. "Pozovite ih da troše, troše, troše i
posuđuju, posuđuju, posuđuju.
Uvjerite ih da idu satima i satima raditi, da bi mogli sebi priuštiti svoje prazne živote. Spriječite ih da provode vrijeme sa svojom djecom. Kada se
njihove porodice rascijepe, uskoro će njihov dom biti nedovoljan da pruži
utočiste od pritiska posla!" "Preforsirajte njihove umove tako da ne mogu čuti taj
mirni, mali glas u sebi. Namamite ih da konstantno drže upaljenim TV, i računare u svojim kućama. Ovo će preopteretiti njihove umove i uništiti tu vezu sa Allahom."
"Natrpajte njihove stolove časopisima i novinama. Bombardujte njihove umove vijestima 24 sata na dan. Skrećite im pažnju na plakate pored puta dok voze.
Preplavite njihove poštanske kutije bezvrijednom poštom, promotivnim katalozima i svakom vrstom biltena i ponuda besplatnih proizvoda, usluga i lažnih nada.
"Učinite da pretjeraju čak i u momentima odmora. Učinite da se sa
vikenda vraćaju umorni, nesmireni i nepripremljeni za sljedeću sedmicu. Učinite da budu zauzeti. "Nema veze, dopustite vi njima da se bave pobjedom nad svojim prohtjevima. Ali,natrpajte im život sa toliko mnogo stvari, tako da im ne ostane vremena da traže snagu od Allaha.
Uskoro će se početi oslanjati na vlastitu snagu, žrtvujući svoje zdravlje i porodicu u ime tih dobrih stvari. Tako ćemo uspjeti.
Zle šejtanove sluge su krenule da obave svoje zadatke, da učine muslimane zauzetim i da trče tamo i ovamo.
Da li je šejtan uspio u svojim planovima,razmislite sami…