nedjelja, 31. listopada 2010.

Odgoj djece

Oduvijek je bilo onih očeva i majki koji su svoju djecu dobro odgojili - u duhu islama, a bilo je i onih koji su svoju vlastitu djjecu pokvarili, te im se dijete okrenulo stranputici. Roditelj mora znati da mu je dijete veliki dar na dunjaluku, ali i velika obaveza.
Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu nas upozorava riječima:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ
„O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti." (Et-Tahrim, 6.)
Neki učenjaci kažu da riječi sebe - enfusekum ... čuvajte, svojim smislom, podrzaumjevaju i djecu, jer su djeca djelovi njihovi, iako svi pojedinačno nisu spomenuti, a to znači da otac treba dijete poučiti onome što je dozvoljeno, a što je zabranjeno, odvračati ga od grijeha i prijestupa i upučivati ga u druge hairli odredbe.
Hazreti Omer r.a., nakon sto je objavljen ovaj ajet je upitao: „Allahov Poslaniče, mi ćemo sačuvati sebe, ali kako možemo sačuvati svoje porodice? Poslanik a.s, je odgovorio: „Tako što ćete ih odvraćati od onoga što vam je Allah zabranio, podsticati ih i naređivati im ono što je Allah naredio."
Majka, otac, djed, nana, muallim i džemat u cjelini su odgovorni pred Allahom dž.š., za odgoj mlade generacije, pa ako im dadnu dobar odgoj biće sretni i na Dunjaluku i na Ahiretu, a ako zapostave njen odgoj svi će biti nesretni, a griješni će biti oni koji su je zapostavili. Zbog toga je u hadisu rečeno: "KULLUKUM RAIN VE KULLUKUM MES'ULUN AN REIJJETIHI"- "...Svi ste vi, dakle, pastiri, i svi ste odgovorni za svoje stado." (Mutefekun 'alejhi)
U odgoju djece veliku ulogu ima lični primjer koji roditelji pružaju djeci.To je najdjelotvornije sredstvo koje ostavlja nesumnjivo najdublje tragove. Traženje uzora (primjera) djetetu pruža svojstva i vrline koje vidi kod roditelja pa, ako je uzor dobar, bit će i dijete dobro, a ako je uzor loš, bit će i ono loše. Zato moramo strogo voditi računa o ličnom ponašanju, stavovima i govoru pred svojom djecom.."
Kako se ponašamo pred i s djecom, kako govorimo, kakav rječnik upotrebljavamo, je li to rječnik psovke, gibeta i harama? Da li namaz obavljamo s i pred djecom? Da li dolazimo u džamiju,da li svoju djecu u mekteb šaljemo.Koliko vas je danas došlo u džamiju, a da niste opomenuli svoje dijete ili unuče da je i ono dužno doći.Opominjite ih stalno, jer nije dovoljno da samo ti klanjaš, a da ti je ostatak porodice zalutao. Ako te poslušaju ,to je za sve dobro, a ako te ne poslušaju, ti si se trudio, a Allah upućuje na pravi put onoga koga hoće, a ostavlja u zabludi koga hoće. Ali ako nisi poduzeo ništa da svoju porodicu odgojiš u duhu islama onda je najveća krivica ne tebi, i teško ćeš račun pred Allahom položiti.
Braćo, dječija srca su čista kao nezasijana njiva, kakvo se sjeme posije tako raste. Dodne li mu se dobar odgoj, bite će kasnije dobro i odgojeno čeljade i koristan član i porodice i društva, a na dunjaluku i Ahiretu če postići sreću i spas.
Poslanik a.s., poručuje: "Pravo djeteta kod njegovog roditelja jeste da mu nadije lijepo (islamsko ime) i da ga lijepo odgoji."
Zatim, Allahov Poslanik Muhamed a.s., posebno podvlači: "Ništa vrednije roditelj nemože u naslijeđe ostaviti svome djetetu od lijepog odgoja." (Tirmizi),
Posebno je upečatljiv ovaj hadis Allahovog Pslanika s.a.w.s., koji kaže:"Kada čovjek umre prestaju njegova djela osim u tri slučaja: trajna sadaka, znanje kojim se (poslije njega) koristi i dobro odgojeno dijete koje mu dovu čini." (Muslim)