četvrtak, 24. svibnja 2012.

Od Regaiba do Mi'radža

Poslanik s.a.w.s. bi na početku mjeseca Redžeba molio: „Allahu, daj nam bereket u Redžebu i Ša'banu i poživi nas do Ramazana.“
U Redžebu smo, svetom mjesecu koji je mjesec mira i blagostanja. Poslanik kaže da je to Allahov mjesec, a da je Ša'ban njegov, dok je Ramazan mjesec ummeta.
Redžeb je omeđen s dvije mubarek noći, Regaibom i Mi'radžom. Regaib je noć želja a Mi'radž noć uzdignuća, napredovanja i visokih počasti. Svako od nas ima mnogo želja, planova i ciljeva. Te želje su različite i svako od nas smatra da je njegova potreba najpreča.Uzvišeni Allah je taj kome se trebamo obraćati za ostvarivanje svojih želja i potreba.
Međutim zajednička želja svakog vjernika jeste i krajnji cilj kojem težimo, a to je džennet, sa svim počastima i stepenima.Allah dž.š., svakom čovjeku omogućava da ispuni želju za visokim stepenom na ahiretu. Omugaćava svakom čovjeku da se uzdigne u društvo poslanika, šehida i dobrih Božijih robova.
Prva stepenicai uslov napredovanja i ispunjavanja te želje jeste čista i iskrena vjera. Za vjernike Allah, dž.š., kaže: „Ono što žele vjernici će postići.“/Al-Mu'minun,1./.
Na visoke stepene se korača namazom, i to ne bilo kakvim namazom, već ponizno obavljenim. Uzvišeni vjernike opisuje kao:
„Oni koji namaz ponizno obavljaju.“Al-Mu'minun,2.
Taberani bilježi od Enesa r.a. da je Poslanik rekao: „Ko klanja namaz na vrijeme i upotpuni njegov abdest, zatim upotpuni kijam, skrušeno obavi ruku i sedždu izaći će iz namaza a namaz će biti potpuno bijel i reći će: 'Allah te sačuvao kao što si ti mene čuvao.' A ko klanja izvan namaskog vremena i ne vodi računa o abdestu, skrušenosti, rukuu i sedždi njegov namaz će biti potpuno mračan. Izaći će pred Boga i reći: 'Allah te zapostavio kao što si ti mene zapostavio. Zatim će namaz biti smotan poput ljudske odjeće i njime će se udariti po njegovom licu.“
Ko se ne odazove na namaski poziv on ide u drugom pravcu, u džehennemsku provaliju. Poslanik kaže: „Zaista Allah ima meleka koji prilikom svakog namaza zove: 'O ljudi, ustanite zbog vatre koju ste sami sebi naložili pa je ugasite.“/Taberani/.
U društvo na visoke stepene se korača kada prestanemo voditi tuđu brigu, i kada se vjernik okrene sebi, svojim problemima. Osobina je vjernikova, kako Uzvišeni opisuje Ono što ih se ne tiče izbjegavaju.“ -
U društvo, u džennetu nastanjenih čovjek ide kad je voljan drugima pomoći i nije mu stalo da otkriva tuđe propuste i mahane. Ne želi se naslađivati tuđom nevoljom i ne bavi se onim što ga se ne tiče. Poslanik kaže: „Blago onom ko je svjestan svojih nedostataka pa nema vremena baviti se tuđim.“/Tirmizi/.
Adijj ibn Hatim prenosi od Poslanikas.a.w.s da je rekao: „Svaki će od vas doći pred Gospodara i s Njim bez posrednika razgovarati. Okrenut će se desno i vidjeti šta je pripremio, i lijevo će se okrenuti i vidjeti šta je pripremio a kad pogleda ispred sebe vidjet će vatru. Zaštitite se od vatre makar sa pola hurme.“/Muttefekun alejhi/.
Staza ka onima na visoke stepene uzdignutim je staza čednosti, bračne vjernosti i čistoće. Vjernici su takvi. Svoje potrebe na halal način zadovoljavaju. „
Oni koji izvan tog okvira traže, oni u zlu sasvim pretjeruju“: kaže UzvišeniBog. Bez odgovornosti prema preuzetim obavezama i emanetu kojeg nosimo nije moguće ostvariti želju i uzdignuti se do džennetskih ljepota u društvo odabranih. Vjernik treba biti a vjernik je opisan kao:
-Onaj koji o povjerenim emanetima i obavezama brigu brine. AL-Mu'minun,8. Ebu Je'ala ibn Jesar kaže: „Čuo sam Poslanika da kaže: „Nema čovjeka koji je dobio povjerenje i preuzeo emanet brige o ljudima pa iznevjeri a da mu neće biti zabranjen džennet.“/Muttefekun alejhi/.
Vjernici koji namaz ponizno obavljaju, koji se na svoj odgoj i vlastite propuste usredotoče, koji milostinju udjeljuju, koji su čedni i vjerni i preuzete obaveze i emanete ispravno i pouzdano ispunjavaju oni će džennet dosegnuti i u njemu vječno boraviti. Redžeb je Allahov mjesec. Iskoristimo njegovu posebnost i krenimo na put vlastitog uzdignuća okitivši se osobinama vjernika jer samo će vjernici postići ono što žele.