petak, 4. ožujka 2011.

ISKRENOST

Danas ćemo govoriti o tome šta je iskrenost, u čemu se ogleda i kako i na koji način da budemo iskreni.
Allah Uzvišeni na mnogo mjesta u Kurani Kerimu govori o ovom svojstvu opisujući njime istinske vjernike tako u suri El-Hudžurat Allah kaže sljedeće:
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ
„Pravi vjernici su samo oni koji u Allaha i Poslanika Njegova vjeruju, i poslije više ne sumnjaju, i bore se na Allahovom putu imecima svojim i životima svojim. Oni su iskreni!“ (El-Hudžurat, 15)
Dakle svojstvo iskrenih vjernika jeste aktivnost nakon vjerovanja, potvrda spremnošću na borbu, na žrtvu u ime Allaha.
"...Oni su iskreni" - kada kažu da su vjernici. Nisu kao neki današnji muslimani u kojima nema imana osim onog što je na jeziku.
Iskrenost se braćo draga ogleda kako u riječima tako i u djelima i nikako ne može biti jedno bez drugoga. Oni koji kažu da vjeruju u Allaha i Njegova Poslanika ali to ne dokazuju svojim djelima svrstavaju se u red munafika.
Pitam se da li smo doista i mi iskreni, da li smo prije svega iskreni prema Allahu, da li iskreno pristupamo ibadetima ili u njima ima licemjerstva, da li iskreno ostavljamo harame u ime Allaha ili zbog nekoga ili nečega drugog? A šta li je tek sa našim odnosom prema drugima, koliko smo u tim stvarima iskreni?
Iskreni prema Allahu nećemo biti sve dok u našim srcima ne bude ni najmanjeg truna sumnje u sve ono što nam Allah obećaje, sve dok ne prihvatimo ono što Allah od nas traži pa makar nam se činilo da je na našu vlastitu štetu, jer Allah zna a mi ne znamo.
Koliko je bitna iskrenost govori nam i činjenica da šejtan zakleti čovjekov neprijatelj može sve i svakoga prevariti i zavesti, ali ne može samo jednu kategoriju, a to su iskreni Allahovi robovi. Nakon što je šejtan postao udaljen od Allahove milosti reče:
قَالَ رَبِّ بِمَا أَغْوَيْتَنِي لَأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَلَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ
"Gospodaru moj," - reče -, "zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudiću se da ih sve zavedem,
إِلَّا عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ ,,Osim među njima robova tvojih iskrenih
Zato braćo draga budimo iskreni, iskreni prema Allahu, iskreni u ibadetima, iskreni u ostavljanju harama, iskreni prema braći i sestrama bez laži, pretvaranja i dodvoravanja. Govorimo istinu pa makar bila gorka i radimo samo ono od čega ćemo imati koristi na Sudnjem danu.