petak, 21. siječnja 2011.

Allahova milost

Danas ćemo ako Bog da govoriti o Allahovoj milosti prema nama kako bi je osjetili i kako bi nas ta spoznaja ,da nas Uzvišeni Allah voli i da je On milostiviji prema nama i od naše majke potstakla da ustrajemo u pokornosti samo Njemu. Allah dž.š. kaže:
إِنَّ اللَّهَ بِالنَّاسِ لَرَؤُوفٌ رَّحِيمٌ „Allah je prema ljudima zaista vrlo blag i milostiv. (El-Bekare, 143)
Allah opisuje vjernike da su oni milostivi međusobno, a da su osori prema nevjernicima.
Poslanik a.s., kaže: „Ko nije milostiv, ni prema njemu nema samilosti, ko ne prašta ni njemu se neće praštati. (Ahmed)
Vidjećemo kod pojedinih muslimana i muslimanki sve manje samilosti i razumijevanja za druge a ponajmanje za svoju braću i sestre. Vidjećemo kako se brat naljuti na svog brata muslimana, kako postane prema njemu nemilosrdan i uopšte nema namjere da oprosti svome brate, jer inat je u njemu jači, a šejtan mu prikazuje lijepim njegovo arogantno ponašanje i bodri ga da ustraje i da ne bude milosrdan prema svome bratu ili sestri u vjeri.
Uzvišeni Allah između 99 lijepih imena ima i dva koja skoro najčešće spominjemo, a sadržana su i u Bismili i u suri Fatiha. To su :Er-Rahman, Svemilosni i Er-Rahim, Milostivi
Svemilosni je taj koji štiti, koji sve spašava, On će vjernicima ukazati milost, a nevjernicima pružiti uživanje, ali samo do određenog roka, a milost prema vjernicima je trajna. Ime Er-Rahim ukazuje na postupke Uzvišenog Allaha, odnosno da je On milostiv prema Svojim stvorenjima. Ime Er-Rahman ukazuje i govori o Onome koji posjeduje sveopću milost, dok Er-Rahim ukazuje na Onoga koji Svoju milost spušta na stvorenja.
Zato, brate: -Okiti se osobinom milosti, pa budi milostiv prema svojoj duši, tako što ćeš se pokoravati Allahu, subhanehu ve te'ala, ispunjavati Njegove naredbe i naredbe Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Ne upropaštavaj svoju dušu grijesima i ne čini ono što joj šteti. Zar, Uzvišeni Allah nije rekao:
(وَلَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا)
„I ne ubijajte sami sebe, doista je Allah prema vama milostiv!“
- Budi milostiv prema Allahovim robovima, budi od onih koji su milostivi pa će se i tebi Allah smilovati! Ne zaboravi hadis Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Milostivima će se smilovati Svemilosni! Budite milostivi prema onima koji su na Zemlji, pa će vam se smilovati Onaj Koji je na nebesima!“
-Znaj, ukoliko zapadneš u grijehe ili se razboliš, ili se nađeš u nekoj neugodnoj situaciji, a zatim okreneš se svome Gospodaru, Allahu dž.š. sa istigfarom, tražeći oprosta od Njega, pokaješ Mu se za svoje postupke, vratiš se pokornosti Njemu, znaj da će ti se Allah smilovati, jer On Svemilosni ukazuje milost Svojim robovima, pokajnicima sigurno.
-Čini što više djela putem kojih se zadobiva Allahova milost:
-Jedan od najvećih razloga zadobijevanja Allahove milosti jeste pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku radeći naređeno i ostavljajući zabranjeno. Uzvišeni Allah rekao je, kako stoji u kur'anskom ajetu: "I pokoravajte se Allahu i Poslaniku, pa će vam se milost zasigurno ukazati!"
- Čini dobročinstvo svim stvorenjima i znaj da je Uzvišeni Allah rekao:
(إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِيبٌ مِنَ الْمُحْسِنِينَ )
„Doista je Allahova milost blizu dobročinitelja!“ - Kada se uči Kur'an, u namazu i mimo namaza, šuti i slušaj ono o čemu se govori jer je Svevišnji Allah rekao:
( وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ )
-A kada se uči Kur’an šutite i slušajte,da bi vam milost bila ukazana…
- Govori samo dobre, korisne riječi a ustegni se od loših riječi, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah se smilovao robu koji govori lijepe riječi pa se okoristi njima ili se ustegne od loših pa se spasi neminovnih posljedica."
- Drži se džemata muslimana, nemoj se izdvajati iz njega i nemoj ga cijepati jer je Allahova milost uz džemat muslimana dok je azab-kazna u napuštanju tog džemata. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,je rekao: "Sa džematom je milost dok je u cijepanju kazna."