četvrtak, 7. lipnja 2012.

Ljubav prema Allahu dž.š.

Prvi od znakova ljubavi prema Allahu jeste često spominjanje voljenog i ustrajnost u tome. Ko nešto voli često to spominje i srcem i dušom. Zbog toga je Allah Uzvišeni naredio Svojim robovima da Ga spominju u svim situacijama. Naredio im je da Ga spominju čak i kad su u najvećem strahu. Rekao je Uzvišeni:
„O vjernici, kada se sa kakvom skupinom sukobite postojani budite i Allaha spominjite da biste postigli ono što želite“ (El-Enfal, 45.)
Znak iskrene ljubavi jeste spominjanje Voljenog i u dobru i u zlu.
Ako čovjek istinski zavoli Svoga Gospodara onda će osjećati potrebu da Ga stalno spominje. Spominjanje (zikr) Uzvišenog Allaha jasan je znak da čovjek istinski voli Allaha dž.š. koji u Svojoj Knjizi veli:
„O vjernici, često Allaha spominjite, i ujutro i naveče Ga veličajte.“ (El-Ahzab, 41-42) (...)

Drugi znak ljubavi prema Stvoritelju jeste i pokoravanje Njegovim naredbama. Nije iskren onaj koji koji se suprotstavlja onome što od njega želi Gospodar njegov, jer da je u njegovom srcu iskrena ljubav, onda mu ne bi bilo teško ustati na sabah, nahraniti siromašnog, postiti i zekat davati.
Treći znak naše ljubavi prema Svemoćnom Gospodaru jeste i kroz slijeđenje našeg Vjerovjesnika jer je Uzvišeni Allah rekao:
„Reci: ’Ako Allaha volite, mene slijedite, pa će Allah vas voljeti i grijehe vam oprostiti, a Allah je Onaj Koji prašta i Samilostan je.“ (Alu ’Imran, 31.)
Uzvišeni je učinio slijeđenje Njegovog Poslanika uzrokom Njegove ljubavi, a da rob bude voljen od Allaha jeste Uzvišenije od naše ljubavi prema Njemu. Nije samo cilj da čovjek voli Allaha, već je poenta da tebe Allah zavoli.
Er-Razi je rekao: ’Onaj ko tvrdi da voli Allaha Uzvišenog, a ne čuva Njegove granice – nije iskren u svojoj ljubavi.’“ (Ibnu-l-Qajjim) (4)

Kada čovjek Allaha iskreno zavoli tada pokornost Njemu postaje hrana za vjerničko srce u kojoj osoba osjeća neopisivu slast. Baš onako kao što je rekao naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,: „Radost moga oka je namazu.“
Ovaj hadis nedvojbeno ukazuje na prisutnost velike sreće i slasti kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u izvršavanju namaza. Vjernik koji voli Allaha a želi da provjeri da li je njegova ljubav iskrena treba samo da upita svoje srce da li je ushićeno, sretno i da li osjeća slast prilikom izvršavanja propisanih ibadeta.

Nezamislivo je da srce voli a da ne želi da se susretne sa voljenim. Onaj ko voli Allaha dž.š. nestrpljivo čeka i čezne za susretom sa svojim Gospodarem. Ljubav i čežnja za susretom sa Uzvišenim Allahom znak je iskrene ljubavi koju potvrđuju riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Ko bude volio susret s Allahom i Allah će voljeti susret s njim.“ (Muttefekun alejhi)

Draga braćo, putevi Allahove milosti i Njegove ljubavi su otvoreni, i svako ima mogućnost do njih doći. Uzvišeni ne gleda ni u naš izgled, ni imetak ni porijeklo, nego samo u količinu naše bogobojaznosti , pokornosti i iskrenosti koju u ljubavi prema Njemu pokazujemo.